Ambasador Srbije odbio primiti protestnu notu Crne Gore

Navijači Crvene zvezde gađali su zastavu Crne Gore u Beogradu pirotehničkim sredstvima (Al Jazeera)

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, shodno instrukciji Ministarstva vanjskih poslova Srbije, odbio je primiti protestnu notu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Fena prenosi da je Božović danas pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore kako bi mu bila uručena protestna nota povodom sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave od više stotina navijača Crvene zvezde nakon košarkaške utakmice, a koji su se bili okupili pred Ambasadom Crne Gore.

Kako se navodi, navijači su tom prilikom uzvikivali pogrdne parole te su pirotehničkim sredstvima gađali istaknutu zastavu Crne Gore, koja je u jednom trenutku i zapaljena.

Kako je saopćeno iz MVP-a, generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije.

Paljenje zastave nije zvanični stav Srbije

Božović je osudio paljenje zastave kao neprimjeren čin, naglašavajući da on ni u kojem slučaju ne odražava zvanični stav ni države Srbije ni njenih građana, prenose Radio i Televizija Crne Gore.

Rekao je da se u komunikaciji s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mjere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

“Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo vanjskih poslova”, poručio je Božović.

Protesti u Srbiji i Crnoj Gori izbili su nakon što je Crna Gora usvojila novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva, optužujući da zakon ima za cilj oduzimanje imovine SPC-a. Vlada Crna Gore odbacila je takve optužbe, navodeći da je Zakon u skladu s međunarodnim propisima.

Izvor: Agencije