Oglasi

Ambasador SAD-a u BiH: Sankcije Dodiku ostaju dok ne promijeni ponašanje

Ambasador Nelson kaže da aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine svojim postupcima treba pokazati da djeluje na očuvanju stabilnosti države kojoj je na čelu.
Nelson kaže da su sankcije Dodiku rezultat procjena koje se donose u Washingtonu, a ne u Ambasadi SAD-a u Bosni i HercegoviniEPA - Arhiva

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson izjavio je da će sankcije koje je vlada njegove zemlje nametnula sadašnjem predsedavajućem Predsedništvom Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku ostati na snazi sve dok on svojim postupcima ne pokaže da deluje na očuvanju stabilnosti države kojoj je na čelu.

Nelson je tokom boravka u Banjaluci novinarima rekao da su sankcije Dodiku rezultat prosudbi koje se donose u Vašingtonu, a ne u Ambasadi SAD-a u Bosni i Hercegovini, pa će o njihovom eventualnom ukidanju odlučivati vlada SAD-a.

"O tome se odlučuje u Vašingtonu. Nadamo se da će delovanje predsedavajućeg Predsedništvom Bosne i Hercegovine promovisati bezbednost i stabilnost Bosne i Hercegovine", rekao je Nelson, koji je nedavno stupio na ambasadorsku funkciju nasledivši energičnu Morin Kormak, za čijeg su mandata Dodiku i nametnute sankcije.

Dodik je opetovano tvrdio da su sankcije isključivo rezultat lobiranja Kormak, koju je opisivao kao "ostatak stare (Obamine) administracije".

Dodik je pod sankcijama od januara 2017. odlukom Ministarstva finansija SAD-a.

Dodiku zamrznuta imovina u SAD-u

Zamrznuta mu je imovina u SAD-u, zabranjena su mu putovanja u tu zemlju, a američkim državljanima zabranjeno je da posluju sa njim.

Tu odluku, donetu zbog procene da Dodik ometa sprovođenje Dejtonskog sporazuma i svojm pretnjama referendumom o otcepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine ugrožava mir i stabilnost, potvrdila je i administracija Donalda Trampa iako se Dodik nadao da će mu upravo novi američki predsednik iskazati naklonost jer ga je otvoreno podržavao u predizbornoj kampanji, pa i pozivao Srbe koji su američki državljani da glasaju za njega.

Kormak se sa Dodikom uopšte nije sastajala, a sadašnji američki ambasador u Sarajevu je najavio da će se sa Dodikom sastajati "iz poštovanja prema poziciji člana Predsedništva Bosne i Hercegovine".

Dodik i sadašnja američka administracija imaju dodatni problem vezan za odnos prema NATO-u jer on odlučno odbacuje donošenje bilo kakvih odluka koje bi Bosnu i Hercegovinu približile članstvu u Severnoatlantskom savezu, dok SAD energično zagovara put te države ka NATO-u.

Nelson je u sredu potvrdio da je o tome ponovo razgovarao sa zvaničnicima Republike Srpske.

"Rekao sam im da sada razgovaramo o partnerstvu sa NATO-om, a kad je reč o članstvu u NATO-u, to je nešto o čemu će se tek razgovarati u narednim godinama i još je daleko", rekao je Nelson.

Proces uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini na osnovu rezultata izbora održanih još u oktobru 2018. trenutno je blokiran upravo zbog spora o tome da li će novi Savet ministara Bosne i Hercegovine preuzeti obavezu sprovođenja reformi neophodnih za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP).

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.