Ambasador SAD-a s Dodikom: Očekujemo potpuno poštivanje suvereniteta BiH

Ambasador SAD-a danas se sastao s Dodikom (EPA)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson susreo se danas, drugi put u sedam dana, sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom.

Nelson je prilikom susreta potcrtao, kako je objavljeno, da “SAD ne očekuje ništa drugo osim potpunog poštivanja Dejtonskog sporazuma te teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”.

“SAD je 25 godina važan partner Bosni i Hercegovini. Potpuno podržavamo prosperitet, stabilnost i mir za ovu zemlju. Radnje koje to podrivaju snosit će stvarne posljedice”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Sjednica Predsjedništva BiH

Nelson se s Dodikom sastao u popodnevnim satima, nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je u srijedu izjavio da je predsjedavajući bh. Predsjedništva Željko Komšić izmanipulirao javnost u vezi s imenovanjem stranog sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te zatražio Komšićevu ostavku.

Nešto kasnije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović kazao je da nije bilo nikakvog manipuliranja te da su sva tri člana državnog Predsjedništva istovremeno obaviještena o toku imenovanja stranog sudije.

Dodik je na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao da je Komšić “prekršio odredbe Ustava Bosne i Hercegovine”.

Izvor: Agencije