Ambasador: SAD ostaje garant suvereniteta BiH i želi je vidjeti u NATO-u

Novi američki amabsador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je da će SAD nastaviti garantirati opstanak i cjelovitost Bosne i Hercegovine, istovremeno naznačivši da će se američka diplomatija i on lično snažno angažirati ne samo na tome da ta zemlja što prije postane članica Evropske unije nego i NATO-a, o čemu unutar same Bosne i Hercegovine trenutno nema potrebne saglasnosti.

“SAD ostaje garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Prioritet svih prioriteta bit će mi pomoći Bosni i Hercegovini da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO-u i EU-u”, rekao je Nelson, koji je na dužnost u Bosni i Hercegovini stupio prije dvije sedmice, na prvoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Nelson je, kao karijerni diplomat, u Bosni i Hercegovini naslijedio Maureen Cormack, koja je zauzela jasan i oštar stav prema secesionističkim prijetnjama aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je, zbog svojih postupaka, od 2017. na “crnoj listi” američke vlade te mu je, zbog opstruiranja provođenja Dejtonskog sporazuma, zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina, a američkim državljanima zabranjeno poslovati s njim.

Hrabri čelnici okrenuti budućnosti

Cormack se godinama nije sastajala s Dodikom, koji ju je u javnim istupima otvoreno vrijeđao, a Nelson je to ipak učinio, kad mu je, kao čelniku Bosne i Hercegovine, predao akreditive.

Iz američke ambasade u Sarajevu ranije su potvrdili da će s Dodikom komunicirati na nivou koji znači uvažavanje pozicije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali to neće utjecati na mjere kojima je izvrgnut.

Nelson je u četvrtak rekao da Bosna i Hercegovina sada treba “hrabre čelnike okrenute budućnosti” jer je samo tako moguće provesti reforme neophodne za članstvo u EU-u, ali i NATO-u.

“Prazna obećanja i puka retorika postat će još beskorisniji. Mi smo ovdje kako bismo pomogli, ali odgovornost za napredak ovisi o djelovanju bosanskohercegovačkih čelnika i građana, koji trebaju zahtijevati njihovu odgovornost”, rekao je.

Istakao je da će SAD biti uz one političare koji rade na postizanju napretka, a upozorio je i da se zemlja mora izboriti s “endemskom korupcijom”, koja tjera strane investitore, ali i ljude iz Bosne i Hercegovine.

Kao prioritete je označio i jačanje sigurnosti na granicama Bosne i Hercegovine, borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i “protiv stranih utjecaja koji sprečavaju napredak zemlje”, što je očita aluzija na ranije ocjene američkih zvaničnika da Rusija na području Balkana, pa tako i u Bosni i Hercegovini, “širi maligni utjecaj”.

Odgovarajući na novinarska pitanja, američki ambasador rekao je da se problematični ruski utjecaj u regiji može jasno vidjeti na primjeru Crne Gore, čija se vlast pokušava destabilizirati zbog približavanja NATO-u.

Nema paralela sa Srbijom i Kosovom

Rusija se, također, odlučno protivi mogućem ulasku Bosne i Hercegovine u NATO, što je opet potvrdio i ruski ambasador u Sarajevu Pjotr Ivancov, a takav stav kroz promoviranje zamisli o vojnoj neutralnosti aktivno zagovara i Dodik, zbog čijih je stavova trenutno blokirano i formiranje vlasti jer odbija podržati donošenje Godišnjeg plana reformi (ANP), neophodnog za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u (MAP).

Neslon je rekao da SAD računa na Bosnu i Hercegovinu kad je riječ o nastavku njenog partnerstva s NATO-om te najavio da će i lično raditi na tome da što više građana uvidi kako je NATO platforma koja pruža sigurnost i stabilnost svima u zemlji.

Bio je izričit u u komentiranju stanja u regiji u kontekstu odnosa Srbije i Kosova.

“Stav SAD-a jasan je i glasi: nema nikakve paralele između pregovora Srbije i Kosova i Bosne i Hercegovine. Neke sličnosti postoje, a odnose se na ono što je potrebno regiji. To je politička hrabrost i vizija da se naprave važni kompromisi kako bi se poboljšala sigurnost cijele regije. To tražimo i u Bosni i Hercegovini, ali to uvijek mora uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, rekao je Nelson.

Izvor: Agencije