Ambasador SAD-a: Izrael ima pravo da anektira Zapadnu obalu

David Friedman je rekao da Palestinci možda neće prihvatiti američki mirovni plan jer ne ispunjava njihove minimume (EPA)

Američki ambasador u Izraelu David Friedman izjavio je da ta zemlja ima pravo da anektira bar dio okupirane Zapadne obale, javila je agencija Beta.

Ta njegova ocjena će po svoj prilici još više produbiti protivljenje Palestinaca dugoočekivanom američkom mirovnom planu.

Palestinci su unaprijed odbacili taj plan, podsjetivši na niz poteza američkog predsjednika Donalda Trumpa, za koje su rekli da pokazuju pristrasnost njegove administracije u korist Izraela.

Oni će, po svoj prilici, najnovije izjave ambasadora Friedmana smatrati novim ekserom u kovčegu mirovnog procesa koji je već na aparatima za održavanje u životu. 

U intervjuu objavljenom danas u New York Timesu, Friedman je rekao da bi izvjestan stepen aneksije Zapadne obale mogao biti legitiman. 

‘Svijetu ne treba neuspjela palestinska država’

„Pod određenim uslovima mislim da Izrael ima pravo da zadrži dio, ali vjerovatno ne cijelu Zapadnu obalu“, rekao je američki ambasador.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat je ocijenio da bi takva politika bila ravna „saučesništvu SAD-a s izraelskim planovima naseljavanja“. 

Osnivanje palestinske države u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, teritorijama koje je Izrael okupirao u ratu 1967. godine bilo je u fokusu svih ranijih bliskoistočnih mirovnih planova. 

Datum predstavljanja plana Trumpove administracije još nije određen ali će se krajem ovog mjeseca na konferenciji u Bahreinu predstaviti njegov ekonomski dio. 

Zvaničnici administracije su nagovijestili da će se plan uveliko oslanjati na finansijsku podršku palestinskoj ekonomiji, uglavnom novcem zemalja Zaljeva u zamjenu za koncesije u odnosu na teritorije i državnost. 

„Apsolutno posljednja stvar koja je potrebna svijetu je neuspjela palestinska država između Izraela i Jordana“, rekao je Friedman u intervjuu, dodavši da Palestinci možda neće prihvatiti plan jer ne ispunjava njihove minimume.

Netanyahu najavio aneksiju jevrejskih naselja

„Mi se oslanjamo na činjenicu da će se na pravi plan, u pravo vrijeme, reagovati ispravno vremenom”, rekao je Friedman, koji podržava jevrejska naselja na okupiranim teritorijama.

On je objasnio da Trumpov plan ima za cilj da popravi kvalitet života Palestinaca ali da neće predstavljati „stalno rješenje sukoba“.

Za vrijeme kampanje pred izbore u aprilu premijer Izraela Benjamin Netanyahu je najavio aneksiju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, što već dugo podržavaju skoro svi zastupnici u njegovoj koaliciji vjerskih i desničarskih partija.

Netanyahu je u februaru rekao članovima Parlamenta Izraela da je diskutovao s Washingtonbom o planu kojim bi se anektirala naselja, ali je Bijela kuća to glatko porekla. 

Više od 600.000 jevrejskih naseljenika živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu među tri miliona Palestinaca.

Međunarodna zajednica smatra naselja nelegalnim i najvećom preprekom za mir.

Izvor: Agencije