Ambasador S. Arabije: Primili smo dva miliona izbjeglica

Sirijcima u Saudijskoj Arabiji omogućeno pravo na rad, ističe ambasador (Getty Images)

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Italiji odbacio je optužbe da se njegova zemlja nije dovoljno angažirala oko izbjeglica iz Sirije, navodeći da je “Kraljevina primila milione izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja”.

Rayed Khalid A. Krimly je u saopćenju, koje prenose mediji, istakao da “između 35 i 40 posto stanovnika Kraljevine nisu Saudijci, uključujući i milion i po Jemenaca i više od 500.000 Sirijaca”.

Dodao je da se oni ne tretiraju kao stranci, budući da im je dodijeljena dozvola za boravak, što im daje pravo na obrazovanje, medicinske usluge, stanovanje i rad, prenose mediji.

Saudijski ambasador u Rimu navodi da je od početka krize u Siriji i Jemenu “Kraljevina stanovnicima spomenutih država dala pravo na zakonski boravak, odričući se nužnih zahtjeva i potreba u tim situacijama”.

Istakao je da je Saudijska Arabija jedan od najvećih humanitarnih donatora u Jemenu i u sirijskoj izbjegličkoj krizi.

U saopćenju se zaključuje da spomenute programe realizira Organizacija Ujedinjenih naroda.

Apeli Bijele kuće i UN-a

Reakcija saudijskog ambasadora uslijedila je nakon kritika koje su Bijela kuća i Ujedinjeni narodi uputili zaljevskim zemljama o pitanju izbjegličke krize.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kazao je u utorak da sve zemlje, uključujući i zaljevske, trebaju pogledati šta su uradile do sada [kada je riječ o pomoći izbjeglicama] i pronaći najbolji put kako bi se više angažirale oko izbjegličke krize.

Komitet UN-a za zaštitu prava svih migrantskih radnika i članova njihovih porodica izdao je u ponedjeljak saopćenje u kojem apelira na zemlje Zaljeva da se više angažiraju.

U ovom saopćenju stoji da “dok su susjedne zemlje otvorile svoje granice milionima sirijskih izbjeglica, druge države, naročito u Evropi i drugdje – prije svega u zemljama Zaljeva – moraju uraditi više kada je riječ o jednom od najtragičnijih masovnih raseljavanja ljudi od Drugog svjetskog rata”.

Prema podacima UNHCR-a, sirijske izbjeglice nisu registrirane ni u jednoj zaljevskoj zemlji.

Izvor: Agencije