Ambasador: Rješenje uključuje međusobno priznanje Srbije i Kosova

Kyle Scott: Očekujemo da se sve strane vrate za pregovarački sto (Arhiva)

Američki ambasador u Srbiji Kyle Randolph Scott izjavio je u četvrtak da bi “sveobuhvatno rješenje pitanja Kosova trebalo uključiti međusobno priznanje” Srbije i Kosova.

On je naglasio da to piše i u pismu koje je predsjednik SAD-a Donald Trump uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Dalje sve zavisi od vas”, poručio je Scott.

On je to kazao za televiziju Prva, komentirajući najavljeni sastanak u Berlinu 29. aprila, na koji su pozvani predsjednici i premijeri Srbije i Kosova, prenosi Tanjug.

Nema dodatnih pritisaka

Upitan da li se mogu očekivati žešće pritiske na Srbiju u narednim mjesecima i da li je istina da su Sjedinjene Američke Države odustale od nekog kompromisnog rešenja, Skot je odgovorio – “ne i ne”.

“Mi vidimo sveobuhvatno rješenje ovog pitanja, koje bi trebalo uključiti i zajedničko priznanje. To je bilo isto u pismu predsjednika Trumpa, tako da nema ništa novo u tome”, kazao je on.

“Ali, što se tiče novog pritiska – ne. Mi očekujemo da se sve strane vrate za pregovarački sto, a što se tiče dogovora, sve zavisi od vas”, zaključio je Scott.

Izvor: Agencije