Ambasador Katara u SAD-u o krizi u Zaljevu

Katar je spreman priznati i ispraviti greške ako se dokaže da su optužne osnovane, kazao je Al Thani (Al Jazeera)

Ambasador Katara u Sjedinjenim Američkim Država Meshal Bin Hamad Al Thani kaže da se nada brzom pronalasku rješenja za aktuelni diplomatski spor sa susjednim zaljevskim zemljama.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su u ponedjeljak prekinuli diplomatske i transportne veze s Katarom, optuživši tu zemlju za podržavanje “ekstremizma”.

U razgovoru s Al Jazeerinim novinarom Shihabom Rattansijem u Washingtonu u utorak, Al Thani je priznao da se situacija pogoršava.

Al Jazeera: U samo nekoliko proteklih sati nekoliko zemalja se ogradilo od Katara. Čini se da se situacija pogoršava svakog sata?

Meshal Bin Hamad Al Thani: Doista je tako. Situacija se pogoršava. Mi računamo na posredovanje Njegovog Visočanstva, emira Kuvajta, i nadamo se da će se ova kriza riješiti veoma brzo.

Al Jazeera: Ali, kako se može riješiti brzo? Čini se da Saudijska Arabija i UAE žele ustupke na račun Muslimanske braće, Hamasa, Irana i Al Jazeere. Da li je Katar spreman pristati na sve te zahtjeve?

Al Thani: Do sada, nakon ovog čina agresije na Katar, mi nismo primili nikakvo opravdanje ili motiv ili detalje zašto je uopće došlo do ove agresije. Svi smo se sastali u Rijadu i niko nije istakao neki problem. Katar je učestvova u veoma uspješnoj konferenciji o borbi protiv terorizma. Njegovo Visočanstvo, šeik Tamim, prisustvovao je ovoj konferenciji i potpisao je sporazum o osnivanju centra za borbu protiv finansijskog terorizma. Zbog toga ne razumijemo odakle sve ovo dolazi.

Al Jazeera: Ovo nije prvi put da je Katar optužen za finansiranje terorizma, grupa povezanih s Al-Kaidom i sa Sirijom, pa čak i s grupom Islamska država Irak i Levant.

Al Thani: Postoje određene institucije koje bez ikakvog dokaza tvrde da Katar finansira terorizam. Ono što je bitno je saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama. Naša saradnja sa SAD-om je veoma čvrsta.

Al Jazeera: Objavljeno je da je Donald Trump pozvao saudijskog kralja. Da li je već pozvao katarskog emira? Koliko je bliska ova saradnja s Trumpom? Jer, on indicira da, što se njega tiče, Saudijci su ga uvjerili da Katar ne pomaže i zapravo onemogućava borbu protiv ekstremizma.

Al Thani: Ponovno, nema osnove za takve optužbe.

Al Jazeera: Ali, čini se da predsjednik smatra da ima osnove za takve optužbe i to je zaista ozbiljan problem, zar ne?

Al Thani: Mislim da je saradnja sa SAD-om dugotrajna, i to govori samo za sebe. Postoji dobra saradnja s institucijama ovdje u Washingtonu.

Al Jazeera: Da li to znači da je predsjednik nevažan?

Al Thani: Ne, naravno da je relevantan. Postoji dokaz da se Katar bori protiv terorizma. U Rijadu je Katar pohvaljen kad je predsjednik spomenuo bazu Al-Udeid i kazao da je uloga Katara ključna u borbi protiv terorizma.

Al Jazeera: Donald Trump nije kontaktirao emira Katara od izbijanja ove krize?

Al Thani: Nije u ovom trenutku.

Al Jazeera: Spomenuli ste zračnu bazu. Da li je ona sredstvo koje se može iskoristiti u pregovorima?

Al Thani: Uopće ne. Naša posvećenost Sjedinjenim Američkim Državama je čvrsta posvećenost. Naša posvećenost našim saveznicima i regionalnim naporima je čvrsta. To uopće nije pitanje.

Al Jazeera: Koje sredstvo utjecaja Katar ima?

Al Thani: Naše sredstvo utjecaja je to da smo otvoreni i da se ne bojimo reći da ako nešto nije uredu da ćemo to popraviti. Međutim, niko nam se nije obratio i kazao da nešto nije uredu.

Al Jazeera: Da li je bilo zahtijeva da se izbaci Hamas? Ili da se ugasi Al Jazeera?

Al Thani: Naš angažman s Hamasom je angažman u smislu mirovnog procesa. To je veoma važno razjasniti. S ciljem da se počnu pregovori između Izraelaca i Palestinaca, prvo moramo imati pomirenje među samim Palestincima. A to se radi u saradnji sa SAD-om.

Al Jazeera: Šta mislite o izboru trenutku svega ovoga? Zašto sada?

Al Thani: Sve ovo je šokantan i iznenađujući potez.

Al Jazeera: Da li je možda Donald Trump ohrabrio Saudijce da poduzmu ovaj potez?

Al Thani: Dok ne saznamo koji su njihovi stvarni zahtjevi, ne mogu komentirati to.

Al Jazeera: Objavljeno je u The Financial Timesu da je plaćena otkupnina za grupu lovaca otetih u Iraku. Da je plaćeno 700 miliona dolara Iranu i šiitskim milicijama, a 300 miliona dolara grupama povezanim s Al-Kaidom.

Al Thani: To nije istina. Katarska Vlada je poduzela određene napore u saradnji s iračkom Vladom. Nikakva otkupnina nije plaćena milicijama. Ponavljam, sve to je zasnovan na izmišljotinama. Moramo uzeti u obzir razvoj ovih izmišljotina. Bila je kampanja, koja je krenula iz Washingtona, protiv države Katar.

Al Jazeera: Kampanja Ujedinjenih Arapskih Emirata? Ko je promovira?

Al Thani: Zaista ne znam ko promovira ovu kampanju. Ali, nema sumnje da postoji kampanja usmjerena protiv Katara. Ne samo u Washingtonu, već i u našoj regiji nakon internetskog napada na Katarsku informativnu agenciju. Ne znam ko stoji iza ovoga, ali nema sumnje, skorašnji događaji u Washingtonu i hakiranje e-mailova ambsadora UAE…

Al Jazeera: Da li smatrate da Rusi stoje iza ovoga, kako su neki mediji objavili?

Al Thani: Još se provodi istraga u vezi hakiranja QNA-e. Neću to komentirati dok istraga ne bude završena. Ali, ako smijem, vratiti se na hakiranje e-mailova ambsadora UAE-a, iznenađujuće je da pokazuju da postoje stavovi protiv Katara.

Al Jazeera: Gdje je prostor za kompromis? Čini se da Saudijci i UAE imaju na svojoj strani dosta sredstava utjecaja. Ne samo zbog geografskog položaja Katara.

Al Thani: Ponavljam, nisu još upućeni nikakvi zahtjevi. Volio bih da razgovaramo, kao što ste spomenuli, o našem odnosu s Iranom. Naš odnos s Iranom je u skladu sa GCC-om. Nema ništa neuobičajeno s Iranom. To je susjedna zemlja.

U vezi Muslimanske braće, država Katar je mnogo puta ponovila da nema podrške za njih. Nažalost, određene strane ne žele vjerovati u to.

Al Jazeera: Postoji li konačni cilj Saudijaca u svemu ovome? Dugo slušamo da možda žele da se riješe kraljevske porodice Katara. Da ih zamijene s nekim drugim?

Al Thani: Kraljevska porodica Katara ima veoma čvrste odnose s narodom Katara. I to je ono što je važno. Osim toga, Katar je spreman razgovarati o svim pitanjima koja brinu braću u GCC-u…

Al Jazeera: Znači, mogli biste promijeniti neke od tih stavova unutar GCC-a u vezi Irana ili Muslimanske braće ili Hamasa ili Al Jazeere?

Al Thani: Kao što sam već kazao, mi možemo promijeniti svaki stav ako smatramo da je to pogrešan stav i ako će strane sjesti s nama i uvjeriti nas da su ti stavovi pogrešni.

Izvor: Al Jazeera