Ambasador: Izrael je priznao Kosovo, to više nije pitanje

Vilan sa Vučićem: Sporazum je potpisan, to nije nešto što ćemo ja ili Vučić da promijenimo (Predsedništvo Srbije)

Novi ambasador Izraela u Srbiji Yahel Vilan izjavio je danas kako je Izrael priznao Kosovo 4. septembra i da to više nije pitanje, prenosi agencija Beta.

“Nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne Kosovo jer je Izrael priznao Kosovo 4. septembra, a sada trebamo vidjeti na koji način da ne dozvolimo da to utiče na odnose Srbije i Izraela“, rekao je on za TV N1 i dodao kako „Izrael nije ništa potpisao u Washingtonu“ i kako nije bio dio tog samita. 

Obostrano priznanje

“Potpisan je sporazum između premijera Kosova Avdullaha Hotija i Sjedinjenih Američkih Država. Naš premijer (Benjamin Netanyahu) je pozdravio obostrano priznanje Izraela i Kosova“, rekao je ambasador upitan da prokomentira da li će izraelsko priznanje Kosova uticati na odnose Izraela i Srbije.

Vilan je rekao da je, kada je došao u Beograd, na inauguralnom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o poboljšanju odnosa dvije zemlje, a na pitanje kako je Vučić komentirao izraelsko priznanje Kosova, Vilan je naveo „da to nije nešto čime je on (Vučić) zadovoljan, i ne podržava tako nešto“.

“Ali, Izrael je suverena država i to je naša odluka. Sporazum je potpisan, to nije nešto što ćemo ja ili Vučić da promijenimo. Mi trebamo raditi na unaprjeđenju odnosa, a ne baviti se previše nečim što je urađeno prije dvije i po sedmice u Washingtonu“, poručio je ambasador.

Međunarodne posljedice

Na pitanje kako komentira to da se Srbija sporazumom u Washingtonu obavezala da će premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, on je kazao da je „to vrlo pozitivno, da su to dobre vijesti“.

“Odluka da (Srbija) bude prva evropska zemlja koja će preseliti ambasadu u Jerusalem – to ne bi trebala biti neka vijest. Svaka zemlja očekuje od svih da im ambasada bude u glavnom gradu. To je dobra i važna stvar i to nama puno znači“, navodi Vilan.

On je dodao da je za odluku o preseljenju ambasade Srbije saznao 4. septembra ujutru, „ali ne prije toga“, a na pitanje šta će sada učiniti Izrael, obzirom da je moguće da Beograd ima međunarodne posljedice zbog tog čina, u šali je kazao: „Ja bih rekao da mi trebamo preseliti ambasadu u Beograd, ali mi smo već u Beogradu“.

“Pomalo je čudno da mi sad trebamo nešto dati za nešto što bi trebalo biti prirodno za svaku zemlju. Sa svojom Vladom proučavamo… i tražimo najbolje načine na koje Izrael može pomoći Srbiji, najviše na ekonomskom planu, kada se radi o povećanju investicija i poboljšanju trgovinske razmjene“, istakao je Vilan.

Izvor: Agencije