Ambasador Irana pri UN-u: Imamo pravo braniti se

Nosač aviona
Donald Trump je ranije zaprijetio da će uništiti dijelove Irana ako napadne bilo kakav američki objekat (Reuters)

Iranski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Majid Takht-e Ravanchi kaže da Islamska Republika nije zainteresirana za eskalaciju regionalnih napetosti, ali ima “pravo na obranu”.

“Nismo zainteresirani za eskalaciju napetosti u našoj regiji. Ako nešto pođe po zlu, svi gube”, rekao je on u četvrtak za američku neprofitnu medijsku stanicu NPR.

Dodao je da Iran ima pravo biti spreman i braniti se te je optužio SAD i zemlje u regiji da šire “lažne optužbe” o Iranu, prenosi Fena agenciju AP.

U posljednjih nekoliko dana Ujedinjeni Arapski Emirati su tvrdili da su četiri naftna tankera na istočnoj obali bila meta sabotažnih napada, dok su pobunjeni Husi u Jemenu, saveznici Irana, pokrenuli koordinirani napad dronom na naftovod Saudijske Arabije.

Porast napetosti na Bliskom istoku

Na Bliskom istoku došlo je do porasta napetosti nakon što je SAD objavio da povlači osoblje iz svojeg veleposlanstva u Iraku, zbog “eksalacije tenzija s Iranom”, dok su Njemačka i Nizozemska odlučile obustaviti vojnu obuku u Iraku, a Kuvajt podignuti pripravnost vojske na najvišu razinu.

Upozorenje SAD-a uslijedilo je nakon što je Washington prošlog tjedna priopćio da je otkrio navodne nove prijetnje iz Irana Amerikancima i američkim interesima.

Sjedinjene Američke Države poslale su dodatne vojne snage na Bliski istok, uključujući nosač zrakoplova, bombardere B-52 i rakete Patriot, kako bi se suprotstavili još uvijek neobjašnjenoj prijetnji iz Teherana.

Izvor: Agencije