Ambasador Haitija zatražio izvinjenje od Trumpa

Trump je kazao da razmatra veoma veliku potencijalnu novčanu kaznu za Kinu (EPA)

Ambasador Haitija u Washingtonu Paul Altidor zatražio je izvinjenje od američkog predsjednika Donalda Trumpa za navodne komentare da migranti dolaze u SAD iz “vukoj..ina”.

“Nadamo se da nije izgovorio takve stvari. Ako jest, jedino se nadamo da će se izviniti, ne samo zajednici Haitija već i narodu Amerike”, rekao je ambasador Haitija.

Ministar vanjskih poslova Salvadora poslao je protestno pismo Sjedinjenim Američkim Državama, također zbog komentara predsjednika Trampa.

Ministar vanjskih poslova Salvadora Hugo Martínez također je na Twitteru naglasio napore naroda Salvadora u ponovnoj izgradnji Pentagona nakon napada 11. septembra 2001. i njegovu pomoć u saniranju posljedica uragana Katrina u New Orleansu, prenosi Reuters.

U SAD-u se nalazi veliki broj migranata iz Salvadora i oni trenutno čekaju rješenje svog statusa unutar te države.

Trump demantovao navode

Trump je ranije demantovao da je na sastanku u Bijeloj kući koristio vulgarni rječnik za afričke države, ali to nisu zvanično učinili ni Bijela kuća ni nekoliko republikanskih kongresmena, koji su prisustvovali sastanku, prenio je AP.

Reuters je ranije danas prenio, pozivajući se na dva izvora “upoznata s komentarima” predsjednika, da je Trump na sastanku u Bijeloj kući upitao zašto bi SAD željele primiti migrante iz Haitija i afričkih zemalja, nazivajući ih pogrdnim imenima. 

AP prenosi, pozivajući se na tri izvora, da se Trump zapitao zašto bi SAD primale više imigranata iz Haitija i “vukoj..bina” Afrike, a manje iz država kao što je Norveška.

Ured visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava odbacio je danas kao “rasističke” navodne Trumpove komentare.

Izvor: Agencije