Ambasade pozvale bh. političare da poštuju Ustav i zakone

Sjednica je trebala biti održana i prošle sedmice, ali nije bilo konsenzusa među članovima kolektivnog šefa države (Reuters)

Odluka o odgodi sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine ističe potrebu za kompromisom i izgradnjom konsenzusa između političkih stranaka i čelnika u Bosni i Hercegovini, navodi se u zajedničkoj izjavi veleposlanstava SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Italije u Sarajevu.

“I dalje smo posvećeni osiguranju mira i stabilnosti, koji će donijeti prosperitet svim građanima Bosne i Hercegovine. Formiranje vlasti i nastavak napretka prema reformama koje su u skladu s postojećim ciljevima i opredjeljenjima vanjske politike ključni su naredni koraci za Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost”, navedeno je u izjavi.

Ponovljena je “čvrsta privrženost snažnim i djelotvornim državnim institucijama” te su politički čelnici pozvani da “u cijelosti poštuju Ustav i zakone Bosne i Hercegovine i da djeluju u skladu s njima”.

Delegacija Europske unije i Ured posebnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini podržali su tu izjavu.

Sjednica ponovo otkazana

Izvanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj su Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik u utorak trebali glasati o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara za novi saziv Vijeća ministara, ponovno je otkazana.

Zasjedanje je otkazano na zahtjev Milorada Dodika, člana bh. Predsjedništva iz reda srpskog naroda, koji je održavanje sjednice i zatražio.

Sjednica je trebala biti održana i prošlog tjedna, ali nije bilo konsenzusa među članovima kolektivnog šefa države.

Dodik je u zahtjevu za sazivanje sjednice naveo da su članovi Predsjedništva prije sedam dana “postigli usmenu saglasnost o odgađanju 37. vanredne sjednice Predsjedništva s tačkom dnevnog reda ‘Imenovanje predsjedavajućeg vijeća ministara'”.

Podsjetio je i na Principe za formiranje vlasti, koje je, zajedno sa čelnicima Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Bakirom Izetbegovićom i Draganom Čovićem, potpisao početkom mjeseca i u kojem je naveden rok 30 dana za formiranje vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije