Ambasada SAD-a: Washington ostaje prijatelj i saveznik Turske

Odnosi Turske i SAD-a narušeni su nakon što je američka administracija uvela sankcije dvojici turskih ministara (Reuters)

Uprkos napetosti u odnosima SAD ostaje čvrst prijatelj i saveznik Turske, saopćeno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Ankari, prenosi Anadolija.

Iz američke ambasade u Turskoj danas su odbacili navode jednog zvaničnika SAD-a u vezi s predviđanjem da bi vrijednost dolara mogla doseći sedam turskih lira.

“Pored napetosti u odnosima, SAD ostaje čvrst prijatelj i saveznik Turske. Naše ekonomije imaju dinamične odnose. Iz tog razloga, vijest o predviđanju da bi vrijednost dolara mogla doseći čak sedam lira je proizvod veoma neodgovornih i neutemeljenih izjava. To je izmišljotina i laž”, navedeno je u saopćenju.

Danas popodne je saopćeno i da će delegacija Turske, na čelu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Sedatom Onalom, uskoro otputovati u Washington gdje će biti održan niz sastanaka s ciljem prevazilaženja nesuglasica između dvije zemlje.

Odnosi Turske i SAD-a narušeni su nakon što je američka administracija uvela sankcije dvojici turskih ministara zbog procesuiranja američkog svećenika u Turskoj.

Nešto kasnije, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan naložio je zamrzavanje imovine američkih ministara pravde i unutrašnjih poslova u Turskoj.

Brunson još uvijek u pritvoru

Andrew Craig Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazi u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist organizacija PKK i Gulenovog pokreta. Prijeti mu zatvorska kazna u trajanju do 35 godina.

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je zbog njegovih zdravstvenih problema ta mjera preinačena u kućni pritvor.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je kontaktirao s članovima pokreta imama Fethullaha Gulena.

Izvor: Agencije