Ambasada SAD-a: Ustavni sud konačni autoritet u BiH

Poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskrecijsko pravo nego obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi, zaključili su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu (Fena)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poziva sve strane da poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne dužnosti.

Komentirajući odluku predstavnika bh. entiteta Republika Srpska da će na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa Bosne i Hercegovine do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz Ambasade SAD-a u Sarajevu rekli su da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine konačni autoritet koji određuje šta Ustav Bosne i Hercegovine propisuje, a šta ne propisuje.

“Tek trebamo čuti cjelovitu informaciju o čemu je raspravljano na današnjem sastanku u Banjoj Luci. Poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskrecijsko pravo nego obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi”, zaključili su iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

OHR: Korak u pogrešnom smjeru

Svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad bili bi veliki korak u pogrešnom smjeru, pa iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini očekuju od svih političkih stranaka da poštuju bh. institucije i osiguraju da one budu u stanju donositi odluke koje vode zemlju ka priključivanju Evropi.

“Ne osvrćući se na konkretnu odluku Ustavnog suda [Bosne i Hercegovine], koju nismo vidjeli, želimo podsjetiti na to da je Ustavni sud [Bosne i Hercegovine] kamen temeljac na kojem počiva ustavni okvir Bosne i Hercegovine”, rečeno je za Fenu iz OHR-a.

Kako su dodali, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, bh. entiteti obavezni su potpuno poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje su konačne i obavezujuće.

Komentirajući odluku predstavnika RS-a da će na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz OHR-a su podsjetili da je prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine predviđeno Ustavom Bosne i Hercegovine.

RS protiv stranih sudija

“Napadi na [Ustavni] Sud [Bosne i Hercegovine], ili bilo kojeg od njegovih članova predstavljaju neprihvatljivo miješanje u rad pravosuđa”, poručeno je iz OHR-a.

Predstavnici RS-a na nivou Bosne i Hercegovine obustavit će rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti državnih organa do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, rečeno je nakon sastanka zvaničnika RS-a, pojedinih institucija i predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

Taj stav zauzeli su nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS proglasio neustavnim.

Također, zaključili su da je neophodna hitna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će raspravljati o odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rekla je entitetska predsjednica Željka Cvijanović.

I opozicionari za bojkot

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci ona je kazala da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine godinama štetne po interese RS-a, veoma često izlaze iz okvira nadležnosti samog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i služe za prekrajanje onoga što je dato Ustavom Bosne i Hercegovine.

Na sastanku održanom u Palati RS-a, osim predstavnika vladajuće koalicije u RS-u, prisustvovali su i opozicionari te ministar poljoprivrede Boris Pašalić i predsjednik Ustavnog suda RS-a Džerard Selman.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, donio je odluku kojom je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS proglasio neustavnim.

Izvor: Agencije