Ambasada SAD-a u Turskoj ponovo izdaje vize

U novembru je Ambasada SAD-a u Turskoj počela s 'ograničenim' izdavanjem viza turskim građanima (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Turska danas su međusobno ukinule postojeće suspenzije izdavanja viza državljanima dvije države, a koje su bile na snazi od sredine oktobra.

Najprije se oglasila američka ambasada u Ankari, a u saopćenju je navedeno da je sigurnosna situacija dovoljno poboljšana da bi se ponovo moglo početi s izdavanjem viza državljanima Turske, javlja Anadolija.

Kratko nakon toga reagovala je i Ambasada Turske u Washingtonu, te je kao odgovor na korak SAD-a također ukinula suspenzije za izdavanje viza američkim državljanima.

U saopćenju američke ambasade u Ankari navedeno je da su turski zvaničnici na visokom nivou garantovali da lokalni zaposlenici u američkim misijama u Turskoj više neće biti privođeni ili hapšeni zbog “obavljanja zvanične dužnosti”. Prema njihovim tvrdnjama, turske će institucije u budućnosti, kad budu željele privesti ili uhapsiti nekoga od lokalnih zaposlenika u američkim misijama, prije toga obavijestiti Vladu SAD-a.

Ambasada Turske negirala je te tvrdnje američke ambasade, te poručila da Turska nije dala nikakve garancije SAD-u kad je riječ o slučajevima u vezi s kojima se vode sudski procesi u Turskoj.

Reakcija na hapšenje

Ambasada Turske u Washingtonu suspendovala je početkom oktobra u svim diplomatskim misijama u Sjedinjenim Američkim Državama sve procedure u vezi s izdavanjem viza državljanima SAD-a. To se desilo neposredno nakon saopćenja američke strane o suspenziji izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima te zemlje u Turskoj.

Prije međusobnih suspenzija viza utvrđeno je da je službenik Generalnog konzulata SAD-a u Istanbulu Metin Topuz bio u kontaktu s optuženim bivšim direktorima policije i bivšim tužiocem Zekeriyom Ozom, koji je i dalje u bijegu.

Po nalogu Tužilaštva u Istanbulu, Topuz je uhapšen zbog pokušaja rušenja ustavnog poretka, špijunaže i pokušaja rušenja Vlade Republike Turske.

Nakon hapšenja Topuza uslijedila je reakcija SAD-a. U odgovoru na tu reakciju Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da 25. septembra 2017. slobode lišeni nije na zvaničnoj listi osoblja Konzulata SAD-a te nema nikakav diplomatski ili konzularni imunitet ili pogodnost.

Izvor: Agencije