Ambasada SAD-a u BiH: Neprihvatljive prijetnje i pritisak na policiju i tužioce

'Policija i tužioci imaju odgovornost da djeluju profesionalno, bez političkog utjecaja i u skladu sa zakonom', navodi Ambasada SAD-a u Sarajevu (Arhiva)

Prijetnje i pritisak upućeni prema policiji i tužiocima neprihvatljivi su, ocijenila je u ponedjeljak Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, komentirajući rad pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Poruka iz Ambasade, objavljena na njenom zvaničnom profilu na Twitteru, poslana je u vrijeme istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine o nabavci respiratora, tokom koje su premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić, koja je nabavila sporne respiratore iz Kine, privremeno bili u pritvoru.

Istraga navoda o korupciji

Tokom tog perioda mnogo političara davalo je izjave o slučaju, a prednjačili su čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Novalićeve stranke, koji su optuživali Tužilaštvo za “napad na Bošnjake”.

U isto vrijeme glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, kako je ranije u ponedjeljak potvrdio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, dobila je prijetnje smrću, zbog čega joj je pojačana zaštita.

“Borba protiv korupcije od ključne je važnosti za građane i budućnost Bosne i Hercegovine. Policija i tužioci imaju odgovornost da djeluju profesionalno, bez političkog utjecaja i u skladu sa zakonom kako bi istražili navode o korupciji”, kaže se u objavi američke ambasade u Sarajevu.

Uprkos zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine da im bude određen jednomjesečni pritvor, osumnjičeni Novalić, Solak i Hodžić u nedjelju su, odlukom Suda Bosne i Hercegovine, pušteni da se brane sa slobode.

Izvor: Al Jazeera