Ambasada SAD-a: Pravda je barem donekle zadovoljena

Mladić je proglašen krivim po deset tačaka optužnice, a oslobođen po jednoj (EPA)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu smatra današnju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju protiv Ratka Mladića važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građanima Bosne i Hercegovine.

Između ostalih zločina, Mladić je proglašen krivim za zločin genocida u Srebrenici 1995, zločine protiv čovječnosti i progone širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih trupa Ujedinjenih naroda za taoce.

“Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena”, navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a.

Prihvatanje presude

Ambasada SAD-a u Sarajevu apelira na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu, koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine, u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana, dodaje se.

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo je prvostepenu presudu bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću po optužnici za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Mladić je proglašen krivim po deset tačaka optužnice, a oslobođen po jednoj, koja se odnosi na genocid u šest bh. općina.

Uzevši u obzir iznesene dokaze te pravne konstatacije, vijeće je utvrdilo da Mladić nije kriv za genocid u šest bh. općina: Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Kriv je za genocid u Srebrenici, progone i istrebljenja, zločin protiv čovječnosti i druge ratne zločine.

Izvor: Al Jazeera