Ambasada SAD-a pozvala Srbiju da odustane od kupovine ruskog oružja

Srbija još očekuje isporuku tenkova, dijela oklopnih vozila i četiri borbena aviona MiG-29 (Arhiva)

Američka ambasada u Srbiji je u četvrtak ponovila da je „zabrinuta što Srbija nabavlja rusku vojnu opremu“, te je pozvala Beograd da odustane od transakcija s Moskvom koje mogu da izazovu sankcije, prenijela je agencija Beta, pozvajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima“, navodi se u odgovoru Ambasade za RSE.

Ambasada piše da SAD i Rusija imaju „vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana“.

S jedne strane, „Washington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Evropskoj uniji“, a, s druge strane, „Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spriječi rješavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD-a i EU-a, i uspori ili spriječi zemlje Zapadnog Balkana da slijede svoju, nezavisnu orijentaciju“, piše Ambasada SAD-a u Srbiji.

Zabrinutost u Briselu i Washingtonu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 4. marta da je dan ranije raketni sistem koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran četvrtom isporukom dijelova ruskog protuzračnog sistema Pancir, podsjeća RSE i navodi da je taj sistem namijenjen odbrani.

RSE kaže da je ta „nova kupovina naoružanja i vojne opreme iz Rusije izazvala zabrinutost u Briselu i Washingtonu“ i da je, u izjavi za „Glas Amerike“, portparol visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Peter Stano 25. februara izjavio da je potrebno da Srbija usaglasi svoju vanjsku politiku sa politikom Evropske unije.

Moguće sankcije Srbiji prvi put je u novembru 2019. spomenuo specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

RSE podsjeća da je Vučić u decembru 2019. najavio da će Srbija stati s kupovinom oružja i da će se „ići na dodatne reforme“ vojske, što je kasnije, piše RSE, potkrijepljeno smanjenim budžetom za odbranu za 2020. koji su zastupnici Skupštine Srbije izglasali u decembru 2019. godine.

Srbija još očekuje isporuku tenkova T-72 i dijela oklopnih vozila „BRDM-2“, koje je kao donaciju dobila od Rusije, kao i četiri ruska borbena aviona MiG-29 iz Bjelorusije, koji su na remontu.

Izvor: Agencije