Oglasi

Ambasada SAD-a: Povećanje taksi Srbiji i BiH ne koristi Kosovu

To samo stvara nesigurnost za biznis i izaziva ekonomsku nestabilnost, poručila je ambasadorica u Prištini Colleen Hyland.
Vlada Kosova je 6. novembra usvojila odluku o povećanju carina na uvoz robe iz Srbije i BiH za 10 postoArhiva

Otpravnica poslova ambasade SAD-a na Kosovu Colleen Hyland, povodom uvođenja dodatnih taksi za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ocijenila je da povećanje carinskih taksi zemljama članicama CEFTA-e ne koristi Kosovu.

"To samo stvara nesigurnost za biznis i izaziva ekonomsku nestabilnost. Bolje je uložiti više napora u osiguravanje prosperitetne budućnosti putem dijaloga", napisala je Hyland na Twitteru.

Vlada Kosova je 6. novembra usvojila odluku o povećanju carina na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 10 posto.

Dijalog Srbije i Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog s političkim predstavnicima Kosova, koji se, uz posredovanje Europske unije, vodi u Briselu, biti nastavljen kada "Priština prestane kršiti sporazum CEFTA".

Beograd se prošle sedmice povukao iz dijaloga s Prištinom, a Srpska lista istupila je iz vladajuće koalicije na Kosovu i svojih 10 mandata ponudila opoziciji za rušenje Vlade Ramusha Haradinaja.

Uprkos raznim pritiscima, zvaničnici Kosova kažu da odluka do daljnjeg ostaje na snazi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.