Ambasada SAD-a: Oni koji krše vladavinu prava moraju za to odgovarati

Tokom proslave upriličen je i defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi (Anadolija)

Nepoštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je 9. januara kao Dan Republike Srpske proglasio neustavnim, predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine moraju za to odgovarati, stav je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

U izjavi za Fenu iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini podsjetili su da tu odluku Ustavnog suda, naglašavajući da su odluke tog suda konačne i obavezujuće i da se moraju poštivati.

“Nemamo ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali te proslave treba organizovati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda, što je ključno za demokratske procese”, ističu iz američke ambasade.

Ocijenili su da je neodgovorno od političkih čelnika to što i dalje polarizuju politički dijalog u Bosni i Hercegovini umjesto da se bave problemima s kojima se građani te zemlje trenutno suočavaju.

Bez obzira na činjenicu da je Ustavni sud proglasio 9. januar kao Dan RS-a neustavnim, u Banjoj Luci danas je organizovana manifestacija kojom se obilježava taj neustavni datum.

Predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik uručio je odlikovanje bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, a upriličen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi te akademija, kao i prijem.

Odsustvo Ivanića

Osim predstavnika Vlade RS-a i Narodne skupštine RS-a, defileu su prisustvovali predstavnici RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine, te Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Tomislav Nikolić, bivši predsjednik Srbije, Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije, kao i Anatolij Bibilov, predsjednik Južne Osetije i princ Aleksandar i Katarina Karađorđević.

Defileu nije prisustvovao Mladen Ivanić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao ni ministri u Vijeću ministara iz Saveza za promjene.

Nakon defilea operska pjevačica Biljana Kerkez izvela je himne RS-a “Moja republika” i Srbije “Bože pravde”.

Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za “Dan Republike Srpske” podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak da nastavak obilježavanja tog datuma može dovesti do diskriminacije.

Referendum 2016.

U septembru 2016. u bh. entitetu Republika Srpska proveden je referendum na kojem su se građani izjasnili o pitanju “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?” Prethodno je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio zahtjev Narodne skupštine RS-a za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Nakon referenduma Narodna skupština usvojila je Zakon o Danu RS-a, u kojem se navodi da se “na osnovu potvrđene volje građana RS-a, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike”.

Bošnjački predstavnici u vlasti RS-a, koji su 5. januara predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o “Danu RS-a”, istakli su u ponedjeljak da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i stav Venecijanske komisije.

“Očekujemo i tražimo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da obavijesti javnost šta su uradili u vezi s neprovođenjem odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi sa 9. januarom i održavanjem neustavnog referenduma u RS-u u vezi s ‘Danom RS-a'”, rekao je u Banjoj Luci potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Izvor: Agencije