Ambasada SAD-a neće seliti u Jerusalem bar još dvije godine

Kineske investicije nemaju potencijal da smanje afrički infrastrukturni jaz, rekao je Rex Tillerson (EPA)

Sjedinjene Američke Države “najvjerojatnije” neće premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem barem još dvije godine, izjavio je u petak američki državni sekretar Rex Tillerson.

“To se neće dogoditi ove, a najvjerovatnije ni iduće godine”, rekao je on nakon susreta s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom.

“No predsjednik [SAD.a Donald Trump] želi da načinimo konkretan i odlučan pomak kako bismo bili sigurni da će ambasada biti premještena što je prije moguće”, dodao je Tillerson.

U tu svrhu treba “naći prostor, izraditi nacrte, ishoditi potrebne dozvole [u američkom Kongresu[, premda mislim da tu ne bi trebalo biti teškoća, i zatim sagraditi zgradu ambasade”, podsjetio je.

‘Nije konačan status Jerusalema’

Tillerson je kazao da je Trump bio “veoma jasan u vezi s činjenicom da se o konačnom statusu Jerusalema i o granicama mora pregovarati i da će o tome odlučiti strane” u sukobu.

“Svaka konačna odluka o statusu Jerusalema ovisit će o pregovorima između Izraelaca i Palestinaca. Po pitanju statusa Jerusalema, predsjednik [Trump] nije nagovjestio bilo kakav konačan status grada”, rekao je on.

Trump je u srijedu saopćio da SAD priznaje Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu, poništavajući višegodišnju američku politiku koja je ostavila Izraelcima i Palestincima da putem pregovora odluče o statusu grada.

Njegov potez izazvao je izljeve bijesa u arapskom i muslimanskom svijetu, a također i kritike vodećih evropskih sila i Vatikana, koji pomno prati situaciju s kršćanskim lokacijama u gradu koji je podjednako svet za sve tri monoteističke vjere.

Izvor: Agencije