Ambasada SAD Dačiću: Neka razmisli o svojim postupcima

Akcija pokrenuta na društvenim mrežama pozivala je ljude da na novčanici od jednog dolara ili pet eura ispišu riječi 'Kosovo je Srbija' (Screenshot)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu poručila je da bi ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić trebao razmisliti o svojim postupcima povodom njegovog ispisivanja “Kosovo je Srbija” na novčanici od sto dolara.

“Umesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog znanstvenika i državnika Benjamina Franklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: ‘Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susjedima'”, navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Beogradu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ambasada je reagirala na postupak Dačića koji se priključio “internet izazovu” i na novčanici od 100 američkih dolara ćirilicom napisao “Kosovo je Srbija” i potpisao se, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Akcija pokrenuta na društvenim mrežama, poziva ljude da na novčanici od jednog dolara ili pet eura ispišu riječi “Kosovo je Srbija”.

‘To je naša državna politika’

Dačić je novinarima priznao kako su ga organizatori pozvali da se priključi, piše beogradskiu Blic.

“Nisam imao strani novac, a ljudi koji su me zamolili dali su mi 100 dolara da na njima napišem, što sam i uradio – na ćirilici – i potpisao sam se”, rekao je Dačić.

Iako je svoju poruku napisao na novčanici od 100 dolara, tvrdi kako “akcija nema veze sa SAD-om”.

“Reči ‘Kosovo je Srbija’ napisao bih na novčanici svake zemlje koja tvrdi suprotno. To je naša državna politika, to stalno i govorim, pa što ne bih i napisao”, poručio je Dačić.

Akcija pokrenuta na društvenim mrežama podrazumijeva i da se novčanicom, na kojoj je napisano ‘Kosovo je Srbija’, nešto i kupi kako bi se pustila u promet.

Prema navodima organizatora, na koje se poziva Blic, akcija je pokrenuta prije nekoliko dana na Instagramu i “dostigla je neočekivane razmere, a korisnici su ubrzo počeli da se odazivaju, šaljući svoje fotografije”.

Izvor: Agencije