Ambasada Rusije u Skoplju: Zaev širi neistine

Makedonski premijer tvrdi da je Ruska Federacija navodno pokušala, ali i da planira njegovu likvidaciju (EPA)

Veleposlanstvo Rusije u Skoplju odbacila je kao “netočne i neosnovane” tvrdnje makedonskog premijera Zorana Zaeva, po kojem je Ruska Federacija navodno pokušala, ali i da planira njegovu likvidaciju.

U priopćenju ruskog Veleposlanstva se navodi da takve izjave narušavaju odnose dviju zemalja, prenosi Tanjug.

Zaev je, gostujući na crnogorskom Radiju Antena M, prethodno rekao da je glavni cilj službenog Skoplja pristupanje Europskoj uniji i NATO-u te da je spreman na, kako je rekao, “žestoku reakciju Rusije kada dođe vrijeme za službeno pristupanje Alijansi, poput one koju je nedavno osjetila Crna Gora”.

“U Crnoj Gori je ulazak u Alijansu proizveo visoke tenzije, zamalo nije eskalirao u nasilje, a Rusija se pozicionirala kao otvoreni neprijatelj”, rekao je Zaev ne isključivši mogućnost da se nešto slično dogodi i u Makedoniji.

Na sve je, kaže, spreman i to je “odlika pravih lidera”.

“Znam da je bilo i pokušaja likvidacije. Dobro je što se na vrijeme reagiralo. Sve je spriječeno, hvala Bogu. I sada neki analitičari kažu: ‘Sad si ti na redu’. Ako nešto treba da se dogodi, neka se dogodi. Prihvatio sam se posla premijera, moja zemlja treba lidera, spreman sam da donosim odluke kakve naši građani očekuju, po svaku cijenu. Neka bude šta bude”, rekao je Zaev.

Još je naveo i da se “političari koji nemaju hrabrost trebaju povući i sjediti kod kuće”.

Rusi tvrde da prate izjave

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Skoplju je pak poručilo da prati javne izjave visokih dužnosnika drugih zemalja, posebno one koje se odnose na tu zemlju, pa tako nije izostao ni intervju koji je Zaev dao crnogorskom Radiju Antena M.

“Kategorički tvrdimo da su takve izjave neosnovane i štetne. Žalosno je što isti ljudi takvim izjavama šire atmosferu nepovjerenja između dviju zemalja i nanose dugotajnu štetu odnosima i suradnji”, poručili su ruski diplomati.

Istovremeno, Veleposlanstvo Rusije suglasno je s izraženom spremnošću Skoplja da unaprijedi konstruktivnu suradnju s Rusijom i razvija prijateljske odnose.

Zaev je, naime, rekao i kako je Makedonija spremna unaprijediti suradnju s Rusijom.

“Želimo, na primjer, tamo što bolje prodati paradajz, što više prodati kupus i sve proizvode. Ipak mi nemamo alternativu – naš izbor je Europska unija i NATO”, zaključio je makedonski premijer.

Izvor: Agencije