Ambasada Palestine: Zašto je Đukanović išao u stari grad Jerusalem

Milo Đukanović
Ðukanović je odluku donio nakon konsultacija 16. juna sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i koalicija (EPA)

Veleposlanstvo Palestine u Crnoj Gori priopćilo je kako izražava duboku zabrinutost zbog uključivanja starog grada Jeruzalema u program nedavnog posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Izraelu i zatražilo objašnjenje “povodom ovog nemilog poteza”.  

“Istočni Jeruzalem, uključujući i stari grad, glavni je grad Države Palestine i to što je vojno okupiran i silom kontroliran od izraelske vojske ne daje nikakav legitimitet niti pravo nad gradom”, navodi se u priopćenju, prenosi Beta.

Ističe se da su međunarodno pravo, rezolucije Ujedinjenih naroda, uključujući i rezolucije Vijeća sigurnosti, zajednički stav Europske unije kao i službeni stav Crne Gore, jasni u definiranju Istočnog Jeruzalema kao okupiranog palestinskog teritorija i odbijanju priznavanja izraelskog suvereniteta nad njim. Veleposlanstvo traži objašnjenje “od cijenjenog crnogorskog predsjedništva povodom ovog nemilog poteza”.

Crnogorski predsjednik je boravio u dvodnevnom posjetu Izraelu tijekom kojeg se sastao i s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Razgovor o odbrani, sigurnosti i regiji

Netanyahu i Ðukanović razgovarali su o suradnji u području obrane i sigurnosti te aktualnim događanjima u regiji, a posebno je bilo riječi o unapređenju bilateralne suradnje, prenosi Tanjug CdM.

“Zajednički je konstatirano da postoje izvanredne mogućnosti za daljnji razvoj turizma, za što je potrebno učiniti dodatne napore za bolju dostupnost, odnosno uspostavljanje redovnije zračne linije između Podgorice i Tel Aviva”, priopćeno je iz Ðukanovićevog kabineta.

Izraelski premijer rekao je tijekom razgovora sa crnogorskim predsjednikom da Izrael može biti za Crnu Goru ono što je za Izrael bila Silicijska dolina.

Izvor: Agencije