Amazon zabranio policiji upotrebu softvera za prepoznavanje lica

Kritičaru upozoravaju da bi tehnologija za prepoznavanje lica mogla biti zloupotrebljena (Reuters)

Kompanija Amazon je zabranila uporabu svojeg softvera za prepoznavanje lica od policije na godinu dana.

Amazon je posljednji u nizu kompanija koje su zabranile uporabu ovakvih sustava, a koji se kritiziraju da pogrešno identificiraju ljude s tamnijom bojom kože, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i zaposleni u Amazonu su izvršili pritisak na rukovodstvo kompanije da svoju tehnologiju za prepoznavanje lica pod nazivom “Rekognition” prestane prodavati vladinim agencijama, zbog toga što bi mogla biti uporabljena za narušavanje privatnosti ljudi i targetiranje manjina.

U objavi na blogu kompanija je istaknula kako se nada da će Kongres SAD-a uvesti strože pravila u pogledu uporabe ove tehnologije.

Masovni nadzor i rasno profiliranje

Prosvjedi potaknuti ubojstvom Afroamerikanca Georga Floyda usmjerili su pažnju na rasizam u Sjedinjenim Američkim Državama i na tehnologiju koju policija koristi za praćenje ljudi.

Tehnologija za prepoznavanje lica koju policija koristi za identificiranje osumnjičenih mogla bi biti zloupotrebljena, kako upozoravaju njezini kritičari.

Nekoliko gradova u Americi već je zabranilo uporabu ovih sustava od policije i drugih vladinih institucija, a prvi među njima bio je San Francisco, koji je to učinio prošle godine.

U utorak je IBM najavio da će se povući iz ovog posla, istaknuvši kako postoji zabrinutost da bi softveri za prepoznavanje lica mogli biti uporabljeni za masovni nadzor i rasno profiliranje.

Izvor: Agencije