Amazon odustaje od novog sjedišta u New Yorku

Amazon nastavlja s planom otvaranja sjedišta u Washingtonu, s također 25.000 radnih mjesta (EPA)

Američki div internetske prodaje Amazon objavio je da odustaje od otvaranja novog sjedišta u New Yorku sa 25.000 radnih mjesta, nakon kritika njujorških političara nesklonih tom planu.

“Nakon mnogo razmišljanjam odlučili smo odustati od izgradnje novog sjedišta u New Yorku”, objavio je Amazon na svom blogu.

“Određeni broj lokalnih političara je jasno rekao da se protive našoj prisutnosti i da neće raditi s nama na izgradnji odnosa koje trebamo za ostvarenje tog projekta”, objasnio je.

Amazon, čije je sjedište u Seattleu, objavio je u novembru da će izgraditi dva nova sjedišta, jedno u New Yorku (Queens)i drugo u predgrađu Washingtona.

Brojne kritike

Brojne njujorške demokratske istaknute osobe kritizirale su taj plan – od poreznih olakšica koje su bile obećane tvrtki, do zagušenja prometa metroom u toj četvrti, preko nedostatnih javnih konzultacija tokom pregovora s gradonačelnikom i guvernerom New Yorka.

Amazon je precizirao da “za sada” neće tražiti novi lokalitet umjesto njujorškog sjedišta, ali da nastavlja s planom otvaranja sjedišta u Washingtonu, s također 25.000 radnih mjesta, i nešto manjim u Nashvilleu, s predviđenih 5.000 radnih mjesta.

Izvor: Agencije