Amazon najvredniji, Ferrari najsnažniji brend na svijetu

Snaga brenda utjecala je i na rast vrijednosti robne marke Ferrari za devet posto na 9,1 milijardu dolara (EPA)

Američka kompanija za internetsku trgovinu Amazon treću godinu zaredom zadržala je titulu najvrednijeg svjetskog brenda na rang-listi “Brand Finance Global 500” za 2020, a kultni italijanski proizvođač luksuznih automobila Ferrari ostao je najsnažniji globalni brend drugu godinu uzastopno, prenosi agencija Tanjug.

Kako se navodi u izvještaju Brand Financea, vrijednost robne marke Amazon probila je dosad nedostižan prag od 200 milijardi američkih dolara. Naime, vrijednost tog branda je sa prošlogodišnjih 187,9 milijardi dolara porasla za 18 posto ove godine, na 220,8 milijardi dolara, nadmašivši za 60 milijardi dolara drugoplasirani Google, te za 80 milijardi dolara Apple, koji je na trećem mjestu.

Na četvrtoj poziciji najvrednijih svjetskih brendova nalazi se Microsoft, peti je južnokorejski Samsung, slijede kineski ICBC, Facebook, Wallmart, a listu prvih deset zaokružuju još dva kineska brenda: Ping An i Huawei.

Lidl i Aldi najbrže rastući maloprodajni brendovi

Ferrari je, s druge strane, najsnažniji svjetski brend među samo 12 robnih marki na rang-listi, s indeksom snage 94,1 poena od mogućih 100 i rejtingom AAA+. Snaga brenda utjecala je i na rast vrijednosti robne marke Ferrari za devet posto na 9,1 milijardu dolara.

Na drugom mjestu po snazi brenda jest Disney, treći je kineski WeChat, a u top 10 su i Sberbank, Deloitte, Coca-Cola, Tencent, Rolex, PwC i PayPal.

Rivalski diskontni lanci supermarketa, Lidl (12,4 milijardi dolara) i Aldi (14,3 milijarde dolara) najbrže su rastući maloprodajni brendovi i među deset su ovogodišnjih prvih najbrže rastućih, sa skokom vrijednosti od 40, odnosno 37 posto.

Na rang-listu su ove godine uvrštena i 44 nova učesnika, a najvredniji među “pridošlicama” jest naftni gigant Saudi Aramco s vrijednošću robne marke 46,8 milijardi dolara.

Njemački brendovi vode u Evropi

Kad je riječ o Evropi, njemački brendovi nadmašili su one iz drugih država. Među deset najvrednijih evropskih robnih marki čak je šest njemačkih, a na firme iz te države također otpada šest posto ukupne vrijednosti 500 rangiranih svjetskih brendova.

To se uveliko pripisuje rastućoj njemačkoj automobilskoj industriji, koju predvodi Mercedes-Benz s procijenjenom vrijednošću brenda 65 milijardi dolara. Vrijednost brenda te kompanije porasla je za osam posto, zahvaljujući povećanju prodaje za 1,3 posto na 2,34 miliona vozila tokom 2019.

Evropski sektor luksuzne mode također bilježi znatan rast vrijednosti, pri čemu je robna marka “Louis Vuitton” ojačala za 21 posto na 16,5 milijardi dolara, Gucci za 20 posto na 17,6 milijardi, a Chanel za 19 posto na 13,7 milijardi dolara.

Izvor: Agencije