Oglasi

Amazon kupuje Whole Foods za 13,7 milijardi dolara

Internetski trgovački gigant kupit će lanac supermarketa po cijeni od 42 dolara po dionici.
Ovaj dogovor skida pritisak sa Whole Foodsa i daje mu mogućnost da revitalizira posaoArhiva

Internetski trgovački gigant Amazon preuzet će lanac supermarketa Whole Foods za 13,7 milijardi dolara.

Amazon, koji je počeo eksperimentirati s prodajom prehrambenih namirnica, kupit će ovaj lanac po cijeni od 42 dolara po dionici, javljaju britanski mediji.

"Supermarketi se sada neće morati samo takmičiti s prodavnicama Wal-Mart i korporacijom Target nego i s Amazonom, koji ima velike finansijske kapacitete. Očekujemo da će ova transakcija dodatno ubrzati konsolidaciju unutar supermarketa", rekao je Mickey Chadha, potpredsjednik američke agencije Moody's.

Prirodne i organske namirnice

Neil Saunders, direktor kompanije GlobalData, smatra da ovo skida pritisak sa Whole Foodsa i daje mu mogućnost da revitalizira posao.

Whole Foods, osnovan 1978. godine u Texasu, prva je kompanija takve vrste koja se fokusirala na prirodne i organske prehrambene namirnice.

Očekuje se da će se postupak preuzimanja okončati u drugoj polovini ove godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.