Alžirski predsjednik imenovao novog premijera

Alžir, Protesti
Tebboune je obećao sistemske političke i privredne reforme u pokušaju da smiri višemjesečne proteste (Reuters)

Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune imenovao je u subotu novoga premijera koji nije izravno povezan s vlašću Abdelaziza Bouteflike, političkog veterana koji je ranije ove godine odstupio uslijed masovnih protuvladinih prosvjeda u Alžiru, prenosi agencija Hina.

Od Bouteflikine ostavke u travnju, prosvjednici su od političara koji su bili dio njegove 20-godišnje vladavine tražili da odu i da se temeljito izmijeni politički sustav te sjevernoafričke zemlje.

Tebboune je u subotu dao mandat za sastav nove vlade Abdelazizu Djeradu, prenosi Hina alžirsku novinsku agenciju APS.

Djerad je bio glavni tajnik predsjednika Liaminea Zerouala, koji je vladao Alžirom pet godina do 1999. godine.

Tebboune obećao sistemske reforme

Profesor političkih znanosti, Djerad je bio šef vladine agencije za međunarodnu suradnju i diplomat u ministarstvu vanjskih poslova.

Tebboune, koji je dužnost preuzeo 19. prosinca, obećao je sustavne političke i gospodarske reforme u pokušaju da smiri višemjesečne prosvjede u naftom bogatoj zemlji.

Cilj reformi je raskinuti s Bouteflikinom erom koju su obilježili loša uprava i kronizam, dodjeljivanje istaknutih položaja prijateljima bez obzira na njihove kvalifikacije, podsjeća Hina.

Ustavno vijeće u Alžiru priopćilo je sredinom mjeseca da je bivši premijer Abdelmadjid Tebboune novi predsjednik zemlje, nakon što je na izborima osvojio 58 posto glasova.

Izvor: Agencije