Alžirska vojska traži predsjedničke izbore što prije

Ahmed Gaid Salah
Salah nije za prijelazni period jer Alžir više ne može podnijeti toliko kašnjenje (EPA)

Prioritet Alžira treba biti organiziranje predsjedničkih izbora u što skorijem roku, ocijenio je u utorak načelnik Glavnog stožera alžirske vojske Ahmed Gaid Salah, koji je isključio mogućnost prijelaznog razdoblja, koju traže prosvjednici na uličnim prosvjedima, prenosi Beta.

“Prioritet je danas otvoriti put prema odravanju sljedećih izbora što je prije moguće, daleko od prijelaznog razdoblja s neizvjesnim ishodom jer Alžir više ne može podnijeti toliko kašnjenje”, rekao je general Salah, dok se predsjednički izbori zakazani za 4. srpanj čine sve neizvjesnijim.

Salah je pozvao na “ozbiljan, realan i konstruktivan dijalog” kao i na “uzajamne ustupke” kao jedini put prema rješavanju krize u Alžiru nastale prosvjedima protiv vlasti.

Špekulacije o odgodi

U Alžiru se za predstojeće predsjedničke izbore nitko nije uspio uspješno registrirati.

Nekoliko desetaka kandidata izjavilo je kako se namjerava kandidirati za najvišu poziciju, ali nijedan nije uspio dobiti potreban broj potpisa te postoji mogućnost da izbori budu odgođeni.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je da će izbori biti odgođeni zbog poteškoća s organizacijom logistike na vrijeme te otpora na ulicama, prenijela je ranije Hina.

Nakon dva desetljeća na vlasti, alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika podnio je 2. travnja ostavku pod pritiskom prosvjednika i vojske.

Demonstranti ne žele Bouteflikine kadrove

Bouteflika (82) bio je predsjednik od 1999. u četiri mandata.

No, prosvjedi su se nastavili, a prosvjednici traže odlazak privremenog predsjednika Abdelkadera Bensalaha i premijera Noureddinea Bedouija, smatrajući ih Bouteflikinim kadrovima.

General Salah izjavio je ranije kako nema nikakvih političkih ambicija.

Izvor: Agencije