Alžir: Na protestima protiv Bouteflike uhapšena 41 osoba

Policija je koristila vodene topove i suzavac protiv demonstranata koji su se uputili prema predsjedničkoj palači (EPA)

Snage sigurnosti uhapsile su u Alžiru 41 osobu tokom protesta u prijestolnici protiv namjere predsjednika Abdelaziza Bouteflike da traži peti mandat na toj dužnosti.

Policija je koristila vodene topove i suzavac protiv demonstranata koji su se uputili prema predsjedničkoj palači u Alžiru, navodi Hina.

Glavna uprava za nacionalnu sigurnost saopštila je u subotu, kako prenosi službena novinska agencija APS, da je uhapšena 41 osoba zbog „nereda, napada na snage i oštećenja imovine“.

Ranije ovoga mjeseca Bouteflika, koji vlada sjevernoafričkom zemljom od 1999. godine, objavio je svoju nakanu da se kandidira za novi petogodišnji mandat na izborima predviđenima za 18. april. 

Rezovi državnih subvencija

Nakon njegove objave krenuli su protesti širom zemlje.

Bouteflika (81) je imao moždani udar 2013. i rijetko se pojavljuje u javnosti. On bi u nedjelju trebao otputovati u Genevu na „redovni ljekarski pregled“, saopštilo je predsjedništvo u četvrtak.

Bouteflika je jedini predsjednik u sjevernoj Africi koji je bio pošteđen u prodemokratskim pobunama Arapskog proljeća, koje je počelo u susjednom Tunisu 2010.

U to vrijeme, njegova vlada suzbila je prodemokratske proteste obećavši da će provesti reforme i povećati plaće.

Zadnjih godina finansije Alžira pogodio je globalni pad cijena nafte zbog čega su napravljeni rezovi državnih subvencija. 

Izvor: Agencije