Alžir: Bouteflikin brat osuđen na 15 godina zatvora

Osuđeni Said Bouteflika bio je savjetnik bratu Abdelazizu, koji je proveo dvije decenije na funkciji predsjednika Alžira (Reuters)

Vojni sud Alžira osudio je na dugogodišnje zatvorske kazne nekoliko bivših visokih zvaničnika te zemlje, uključujući i brata donedavnog predsjednika te afričke države Abdelaziza Bouteflike.

Anadolija javlja da je sud izrekao 15-godišnju zatvorsku kaznu Saidu Boutefliki, koji se tereti za podrivanje vojnog autoriteta i zavjeru protiv države.

Osuđeni je bio savjetnik bratu, koji je dvije decenije proveo na funkciji predsjednika Alžira.

U istom sudskom postupku koji je počeo u ponedjeljak, na zatvorske kazne u trajanju po također 15 godina osuđeni su i bivši obavještajni zvaničnici Mohamed Mediene, Athmane Tartag i Louisa Hanoune, koja je i predsjednica Radničke stranke Alžira.

Advokati najavili žalbu

Također su osuđeni i bivši ministar odbrane Alžira Khalid Nizar i njegov sin.

Dvojac Nizar osuđen je u odsustvu na po 20 godina zatvora, a obojica su ranije pobjegla u Španiju.

Advokati odbrane najavili su pokretanje žalbenog postupka.

Pod pritiskom masovnih antivladinih protesta početkom aprila ove godine s vlasti je nakon dvije decenije odstupio alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika.

Demonstranti traže procesuiranje bivših zvaničnika za korupciju i zavjeru protiv države.

Aktuelni vršilac dužnosti predsjednika Alžira Abdelkader Bensalah u nedjelju je saopćio da će predsjednički izbori u toj zemlji biti održani 12. decembra.

Izvor: Agencije