Oglasi

Alžir: Bouteflika odgodio izbore i neće se kandidirati za predsjednika

Nakon 20 godina na vlasti Bouteflika je usred masovnih protesta saopćio da će tehničko rukovodstvo planirati nove izbore, a da se on neće kandidirati.

Bouteflika povukao kandidaturu, protesti nastavljeni

Predsjednik Alžira Abdelaziz Bouteflika odgodio je predsjedničke izbore u toj zemlji i saopćio da se neće kandidirati za peti uzastopni mandat.

Nakon 20 godina na vlasti Bouteflika je usred masovnih protesta saopćio da će tehničko rukovodstvo planirati nove izbore, a da se on neće kandidirati.

Demonstracije protiv vlade potresale su Alžir, u čijoj su se prijestonici okupljale stotine studenata tražeći da aktualni predsjednik Bouteflika odustane od pokušaja da na izborima u aprilu dobije i peti predsjednički mandat.

Studentski protesti

Alžirci su na ulicama već 15 dana, otkad su počeli demonstracije kojima se traži da predsjednik odstupi.

Bouteflika, 82-godišnji čelnik, najavljivao je da će učestvovati na izborima u aprilu, ali je ponudio da odstupi nakon godinu dana ako bude ponovo izabran.

Bouteflika je 2013. pretrpio moždani udar i rijetko se pojavljivao u javnosti. U posljednjih nekoliko sedmica održani su masovni protesti sa zahtjevom da se ne kandidira za još jedan mandat.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.