Altun: SAD treba u koordinaciji s Turskom povući snage iz Sirije

SAD u saradnji s Turskom treba obezbijediti da se odmah provede mapa puta za grad Manbij, tvrdi Fahrettin Altun (Ilustracija)

Šef Ureda za komunikacije pri Predsjedništvu Turske Fahrettin Altun izjavio je u utorak kako bi Sjedinjene Američke Države trebale u koordinaciji s Turskom povući svoje snage iz Sirije.

On je, kako prenosi Anadolija, napisao članak za portal medijske mreže Al Jazeera, u kojem se dotakao dešavanja u Siriji.

“SAD je pružanjem podrške terorističkoj organizaciji YPG [Jedinice narodne zaštite] nesvjesno doveo do zamućivanja linije između umjerene Slobodne vojske Sirije – FSA i ilegalnih snaga u ovoj regiji”, poručio je Altun.

Sanirati ratne rane

“Naš jedini cilj u Siriji jee ukloniti temeljne uzroke radikalizacije i na taj način spriječiti da teroristička organizacija ISIL [Islamska država Irak i Levant] ponovo stane na noge. Istovremeno, želimo uspostaviti fizičku i društvenu infrastrukturu koja će sanirati ratne rane te spriječiti terorističke napade na naše građane.”

Naglasio je, također, da SAD u saradnji s Turskom treba obezbijediti da se bez daljnjeg odlaganja provede mapa puta za grad Manbij.

“Sjedinjene Američke Države bi svoje snage iz Sirije trebale povući u koordinaciji s Turskom”, naglasio je Altun.

Izvor: Agencije