Altun: Konzul Saudijske Arabije saučesnik u ubistvu Khashoggija

Jamal Khashoggi, Ubojstvo, Istanbul, Konzulat, Istraga, Policija
Svi tragovi brutalnog pogubljenja Khashoggija unutar saudijskog konzulata očišćeni su hemijskim sredstvima (Arhiva)

Fahrettin Altun, šef Odjela za komunikacije u uredu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izjavio je u ponedjeljak kako je izjava ministra vanjskih poslova Saudijske Arabije Adela al-Jubeira da njegova zemlja neće izručiti svoje državljane osumnjičene za ubistvo novinara Jamala Khashoggija razočaravajuća.

On je za agenciju Reuters prokomentirao izjavu saudijskog ministra kada je riječ o izručenju državljana Saudijske Arabije Turskoj, a za koje se sumnja da su upleteni u slučaj.

Altun je podsjetio kako je Khashoggi mučki ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu početkom oktobra i da je njegovo tijelo raskomadano, prenosi Anadolija.

Odbijanje izručenja navodi na prikrivanje

“Saudijski obavještajni zvaničnici, među kojima je bilo i stručnjaka za autopsiju, došli su u Tursku kako bi izveli ovo ubistvo. Evidentno je da je i generalni konzul Saudijske Arabije u Istanbulu saučesnik u ovom zločinu. Krajnje je prirodno da se u ovakvim uslovima ubicama sudi pred turskim sudovima”, rekao je Altun.

Dodao je kako je zahtjev Turske za izručenje dao priliku sudskim vlastima da pokažu svijetu kako su spremni otkriti sve detalje ubistva Khashoggija.

Pojasnio je kako će odbijanje izručenja Khashoggijevih ubica samo opravdati navode onih koji Saudijsku Arabiju krive za prikrivanje ubistva.

Izvor: Agencije