Altmaier: Njemačka želi Crnu Goru u Evropskoj uniji

Altmaier se sastao s premijerom Duškom Markovićem u Podgorici (EPA)

Njemačka želi da Crna Gora postane članica Evropske unije, izjavio je u utorak njemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmaier i dodao da Crna Gora dobro napreduje, zahvaljujući Vladi, koja veoma ozbiljno i s velikim angažmanom radi na tome.

Nakon susreta s premijerom Duškom Markovićem u Podgorici zaključio je da dvije zemlje njeguju otvorene prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja, i da je saradnja pogotovo uznapredovala nakon prošlogodišnje službene posjete Markovića Njemačkoj i njegovog sastanka s kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Fena.

Sve to, kako su naveli sagovornici, predstavlja odličnu osnovu za konkretne korake na daljnjem osnaživanju ekonomske saradnje.

‘Pouzdana saveznica u NATO-u’

Zahvalivši njemačkoj državi i narodu na podršci Crnoj Gori tokom procesa integracije u NATO te u evropskoj integraciji te balkanske zemlje, Marković je ocijenio da se Crna Gora tokom proteklih nešto više od dvije godine članstva u NATO-u pokazala pouzdanom saveznicom, koja odgovorno provodi obaveze koje proizlaze iz članstva.

Altmaier je rekao da Njemačka cijeni lidersku poziciju Crne Gore u procesu evropskih integracija i reformi koje je provela i pritom potvrdio daljnju podršku njenoj evropskoj agendi.

“Želimo da Crna Gora postane članica EU-a. Podržavamo i podržavat ćemo taj proces. Potrebno je otvoriti samo jedno poglavlje. Dobro napredujete. To pokazuje da Vlada vaše zemlje veoma ozbiljno i s velikim angažmanom radi na stvaranju uvjeta za pristup Evropskoj uniji”, rekao je njemački ministar, objavila je Vlada Crne Gore.

Izvor: Agencije