Altmaier: Njemačka će učiniti sve da Zapadni Balkan ima budućnost u EU

Peter Altmaier: Imamo nekoliko težih problema koje trebamo riješiti, među kojima je i Kosovo (Anadolija)

Ministar za privredu i energetiku Njemačke Peter Altmaier izjavio je u utorak da će Njemačka učiniti sve da bude jasno da čitava regiija Zapadnog Balkana ima budućnost u Evropskoj uniji.

“Razočarani smo što nije bilo moguće otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali ćemo učiniti sve da do toga dođe da čitav Zapadni Balkan ima budućnost u EU”, kazao je on u Beogradu, prenosi Anadolija.

Ministar je izrazio nadu da će se odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u narednih nekoliko mjeseci promijeniti te dodao da to nije negativan signal čitavoj regiji Zapadnog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Altmaier je rekao da je veoma zahvalan Vučiću da je uspio u tome da se Srbija sada uvažava u Evropi.

‘Važno je da se razgovara’

Upitan da li će jedan od preduvjeta za ulazak Srbije u EU biti priznanje Kosova, njemački ministar je naveo da je važno da se o tome razgovara.

“Srbija ima veoma dobru poziciju, imamo nekoliko težih problema koje trebamo riješiti, među kojima je i Kosovo, važno je da se o tome razgovara”, kazao je on.

On je ocijenio da je Crna Gora najviše napredovala na putu ka EU, ali izrazio nadu da će Srbija to nadoknaditi.

“Mi želimo da tokom predsjedavanja EU-om damo svoj doprinos putu Srbije ka Uniji”, dodao je.

Ministar za privredu i energetiku Njemačke je kazao da želi osigurati dobru budućnost za ljude, a to je moguće samo saradnjom.

Izvor: Agencije