Alternativna nastava ukoliko ostane ‘bošnjački jezik’

Ramiz Salkić kaže da je problem bošnjačke djece iz Kotorskog problem i OSCE-a i UNHCR-a (Srna)

Ukoliko djeci bošnjačke nacionalnosti iz Kotorskog kod Doboja ne bude omogućeno da dobiju svjedočanstva u kojima piše da su učili bosanski jezik, a ne “bošnjački” ili neki drugi, iskoristit će se sva sredstva da za njih budu organizirani alternativni vidovi nastave, upozorili su predstavnici roditelja i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Salkić je, nakon sastanka u Banjoj Luci, ukazao da su prekršeni Dejtonski mirovni sporazum i pravo na jezik time što je bošnjačkoj djeci u zvaničnim dokumentima napisano da su izučavala “bošnjački jezik”, iako su tokom cijele godine učila bosanski jezik.

On smatra da je krajnje vrijeme da reagira i Ured visokog predstavnika, i to ne samo saopćenjem, već da i praktično “pređe sa riječi na djela”.

Salkić je dodao kako je problem bošnjačke djece iz Kotorskog problem i OSCE-a i UNHCR-a.

Ponovio je da se Bošnjaci izjašnjavaju da govore bosanskim jezikom, i to svi moraju prihvatiti, a da predsjednik RS-a “Milorad Dodik ne može određivati ko će izučavati i može li izučavati bosanski jezik”.

Problemi u nastavku školovanja

Sead Imamović, jedan od roditelja bošnjačke djece iz Kotorskog, rekao je da je osnovni problem to što Ustav RS-a nije usklađen s Ustavom Bosne i Hercegovine na način da jezik bošnjačkog naroda bude bosanski, a ne “bošnjački”.

On je mišljenja da bi se problem pojavio i kasnije, u nastavku školovanja na fakultetima, jer većina djece nastavlja školovanje u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, pa bi došlo do nesklada između bosanskog jezika koji se uči u Federaciji i “naturenog bošnjačkog jezika”.

Kategoričan je i da roditelji neće odustati od svojih zahtjeva, ali da će s resornim ministarstvom do naredne školske godine pokušati pronaći zajedničko rješenje.

Bošnjački roditelji područne Osnovne škole “Milan Rakić” u naselju Kotorsko odbili su preuzeti svjedočanstva o završenom razredu, nezadovoljni što je u rubrici “maternji jezik” upisan “bošnjački jezik”, a ne bosanski jezik, kako oni traže.

Izvor: Agencije