Oglasi

Aliyev: Ako se armenska vojska povuče sukobi će prestati

Mi se borimo na svojoj teritoriji, branimo i oslobađamo svoju domovinu, kaže azerbejdžanski predsjednik.
Ponovo ćemo uspostaviti cjelovitost Azerbejdžana, poručuje Ilham AliyevEPA

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je kako su azerbejdžanske snage oslobodile strateške tačke od armenske okupacije te je poručio da je povlačenje armenskih snaga s okupirane azerbejdžanske teritorije jedini uvjet za okončanje sukoba.

Aliyev je u bolnici posjetio azerbejdžanske vojnike koji su ranjeni tokom sukoba u Nagorno-Karabahu koji su počeli u nedjelju ujutro.

U obraćanju novinarima, Aliyev je postavio pitanje šta će armenska vojska na teritoriji Azerbejdžana i pozvao je armenski narod da ne šalje svoju djecu u Azerbejdžan.

„Mi se borimo na svojoj teritoriji. Naši vojnici živote polažu kao šehidi na našem tlu. Branimo i oslobađamo svoju domovinu“, kazao je Aliyev, prenijela je Anadolija.

'Borimo se za ispravnu stvar'

Ističući kako su azerbejdžanske snage uspješnim operacijama oslobodile neke od strateških tačaka, Aliyev je poručio da azerbejdžansku vojsku više niko ne može otjerati s tog područja.

“Ponovo ćemo uspostaviti cjelovitost Azerbejdžana. Armenski narod to treba da shvati. Zločin je to, 30 godina okupirati tuđu teritoriju, rušiti i protjerivati milion mještana i vršiti genocid nad azerbejdžanskim narodom“, kazao je Aliyev.

Naglasivši da je Karabah historijski i suvereni dio Azerbejdžana, Aliyev je kazao se Azerbejdžan bori za pravedni cilj uspostave vlastite teritorijalne cjelovitosti.

"Mi se borimo za ispravnu stvar i istinu. Mi smo upravu sa historijskog i međunarodnopravnog gledišta. Jedini uvjet Azerbejdžana je povlačenje armenske vojske. Ukoliko se armenska vojska povuče sa okupirane teritorije, sukobi će stati. Međutim, ja sam rekao da Azerbejdžan ima pravo da ovo pitanje riješi vojnim putem, ako to ne može pregovorima. To pravo nam daju narod Azerbejdžana i međunarodno pravo“, poručio je Aliyev.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.