AlixPartners je konsultant za restrukturiranje Agrokora

Međunarodna konzultantska kompanija AlixPartners odabrana je za savjetnika za restrukturiranje Agrokora

Riječ je o vodećem globalnom savjetniku za restrukturiranje, od kojeg se očekuje da doprinese stabilizaciji poslovanja koncerna.

Ta tvrtka radila je i na restrukturiranju General Motorsa.

Odgođena prisilna naplata

Agrokor je objavio spisak dobavljača i finansijskih institucija koje su potpisale Promemoriju o mjenicama, prema kojoj se prisilna naplata neće provoditi do 31. maja, odnosno do daljnjeg, uz uslov sklapanja bilateralno pravnog posla između te dvije strane.

Promemoriju je do danas potpisalo 16 finansijskih institucija, među kojima još nema Zagrebačke i Adikko banke.

Dokument su potpisala 72 od ukupno 166 dobavljača, a na spisku nisu Vindija i Podravka. 
 

Najavili su i da će konkretan broj ukupnog dugovanja objaviti 10. lipnja. Odustajanje od aktiviranja mjenica do ponedjeljka je potpisalo 16 financijskih institucija i 70-tak dobavljača.

Ramljak: Među pet najvećih na svijetu

“To su ljudi, kompanija koja je među pet najvećih u svijetu. Oni se svakodnevno suočavaju s ovakvim problemima u nekim državama na manjem nivou u nekim s većim problemima, tako da što se tiče njihovog uvida u stanje u Agrokoru, oni su dosta veliki optimisti da se ovo može uspješno završiti do kraja”, izjavio je Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor.

Uz AlixPartners, za savjetnika za restrukturiranje s međunarodnim referencama među natjecalo još pet respektabilnih međunarodnih kompanija  – McKinsey, BCG, EY, KPMG i Roland Berger.

“Nakon što je izvanredna uprava Agrokora ocijenila sve ponude i dala preporuku za najbolju, odabir je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta”, priopćili su iz Agrokora.

U Agrokoru ističu da od AlixPartnersa očekuju da svojim znanjem i iskustvom daju važan doprinos, kako daljnjem procesu stabilizacije poslovanja Agrokor koncerna, tako i uspješnom restrukturiranju kompanije.

AlixPartners posluje u 17 zemalja i na 27 lokacija diljem svijeta.

Od 2003. godine prisutan je na području gotovo cijele Europe, kažu u Agrokoru, a trenutačno na području EU-a zapošljava 439 iskusnih konzultanata. Ključna komparativna prednost im je to što svi njihovi timovi u cijelom svijetu funkcioniraju kao jedna tvrtka, koja može brzo okupiti najbolji tim koji će ponuditi brza i praktična rješenja.

Očuvati vrijednost kompanije

“Pristup restrukturiranju AlixPartners temelji na međusobnoj suradnji svih ključnih dionika koji uključuju zaposlenike i sindikate, poslovne partnere i dobavljače, državu, banke, vlasnike, dioničare i vjerovnike s ciljem prepoznavanja interesa i briga svake od zainteresiranih strana i pronalaska rješenja. Kada se definira rješenje, AlixPartners koristi cijeli niz koncepata korporativnog restrukturiranja kako bi proces restrukturiranja bio proveden brzo i efikasno, uz očuvanje vrijednosti kompanije”, navode iz Agrokora.

U suradnji s Agrokorom fokus će, ističu, biti na područjima osiguranje privremene/kratkoročne likvidnosti, upravljanje novčanim tijekom te poslovno planiranje.

Izvor: Al Jazeera