Oglasi

Alitalia otpušta 994 radnika

Smanjenje broja zaposlenih bio je jedan od uslova iz sporazuma koji su potpisali Alitalia i Etihad Airways.
Alitalia je zabilježila gubitke od 1,7 milijardi eura EPA

Najveća italijanska aviokompanija Alitalia planira otpustiti 994 radnika, javila je novinska agencija Adnkronos, prenosi Srna.

Pozivajući se na dokument uprave aviokompanije i nekoliko sindikata, agencija navodi da će kompanija otpustiti 879 članova zemaljskog osoblja, 61 pilota i 54 stjuarda i stjuardese.

Dokument su potpisala tri od četiri radnička sindikata koji brane prava radnika u transportu.

Zaposlenici će 31. oktobra početi primati pisma s obavještenjem o otpuštanju.

Kako navodi list La Stampa, Alitalia se već "oslobodila" 700 radnika, koji su ili otišli dobrovoljno, ili su penzionirani.

Ogromni gubici

Smanjenje broja zaposlenih bio je jedan od uslova iz sporazuma koji su potpisale Alitalia i Etihad Airways, s ciljem prodaje 49 posto udjela aviokompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Cilj ugovora koji je potpisan 8. augusta je dokapitalizacija Alitalije, koja bilježi gubitke od 1,7 milijardi eura.

Etihad će da plati 560 miliona eura, čime će postati najveći dioničar u kompaniji, još 300 eura miliona platit će drugi dioničari, a italijanske banke osigurat će još 300 miliona eura.

Ostatak sume bit će pribavljen restrukturiranjem duga Alitalije.

Kompanija je preuzela na sebe da otpusti više od 2.000 zaposlenika, od kojih samo 950 ima mogućnost odlaska u penziju ili zaposlenja na drugom radnom mjestu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.