Alilović: Bilo bi sjajno osvojiti Ligu prvaka kao autsajder

Reprezentacije sa balkanskih prostora su uvijek opasne i protiv njih treba igrati kvalitetno da bi ih se pobijedilo, kaže Alilović (EPA)

Bilo bi fenomenalno plasirati se na Final Four Lige prvaka i osvojiti ga kao autsjader, istakao je golman Rukometnog kluba Pick Szeged Mirko Alilović (33). Izvanredni golman rođen je u Ljubuškom i oprostio se od dresa reprezentacije Hrvatske poslije ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u ovoj državi. Nada se da mađarska ekipa na završnom turniru u Kelnu može ponoviti podvig koji su ostvarili Vardar, Montpellier i još neki timovi osvojivši najprestižnije rukometno takmičenje iz drugog plana.

Aktuelni mađarski prvak Szeged je odlično startovao u Ligi prvaka ove sezone, zabilježivši maksimalan učinak u grupi B iz prva četiri kola pobjedama nad slovenskim Celjem sa 33:24, ukrajinskim Motorom 32:31, francuskim Nantesom 30:28 i PPD Zagrebom 24:23. Važna poluga u dobrim igrama i rezultatima Szegeda u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju i prvenstvu Mađarske, u kojem zauzima vodeću poziciju (sedam pobjeda iz isto toliko odigranih kola) je golman Alilović, koji je počeo karijeru u Izviđaču iz Ljubuškog, a branio je i za Ademar Leon, Celje, te Telekom Veszprem.

Sa Veszpremom je bio četiri puta šampion i četiri puta osvajač Kupa Mađarske, te dva puta finalista Lige prvaka. U finalu Lige prvaka 2015. Veszprem je izgubio od Barcelone 23:28, a godinu dana kasnije od poljskog Vive Kielcea sa 38:39 poslije dramatičnog izvođenja sedmeraca, ispustivši ogromnu prednost koja je iznosila i devet golova razlike u dva navrata tokom drugog poluvremena.

Alilović je osvojio sedam medalja u dresu Hrvatske: bronzu 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu, srebrna odličja na SP-u 2009. u Hrvatskoj, evropskim prvenstvima 2008. u Norveškoj i 2010. u Austriji, te bronze na SP-u 2013. u Španiji i evropskim šampionatima 2012. u Srbiji i četiri godine kasnije u Poljskoj.

  • Šta je prevagnulo da Szeged ostvari maksimalan učinak u četiri kola Lige prvaka?

– Szeged ima najjaču ekipu u zadnjih 15-ak godina i prekinuo je primat Veszprema, koji je trajao 10 godina u Mađarskoj. Uoči ove sezone pojačali smo se sa nekoliko igrača, među kojima su Bombač, Canellas, Henigman i Kasparek. Rezultati su dobri, igramo kvalitetno, ali još nismo dostigli 100 posto svojih mogućnosti. Važno je da budemo u formi i igramo najbolje kada se budu osvajali trofeji.

  • Nadate li se nastavku niza u nedjeljnom meču protiv Flensburga?

– Ovo je jedna od najbitnijih utakmica u grupnom takmičenju Lige prvaka za nas, mada su sve bitne. Pobjedom znatno povećavamo šanse za drugo mjesto i nagovještavamo borbu za prvu poziciju sa PSG-om u grupi. Flensburg je već izgubio utakmicu protiv Zagreba na domaćem terenu i u bodovnom je minusu. Osvajanjem prvog mjesta preskočili bismo jednog protivnika, dok nije isto koji ćete završiti u grupi zbog križanja sa protivnicima iz grupe A, koja je veoma teška.

  • Koji su ciljevi Szegeda u Ligi prvaka i takmičenjima u Mađarskoj?

– Cilj u Ligi prvaka je Final Four. Svi nas svrstavaju među favorite za plasman na završnicu, no moramo biti veoma oprezni. Bilo je puno favorita na papiru, ali sve se odlučuje na terenu. Na kraju je sve moguće jer na Final Fouru se skupo plaća kiks, kao i u četvrfinalu kada se igraju dvije utakmice. Posljednjih sezona uvijek se dešavalo da favorit ne osvoji trofej u Ligi prvaka.

  • Da li ćete se i ove sezone boriti protiv Veszprema za titulu?

– Da, sigurno je da su to jedine dvije ekipe koje će voditi borbu za titulu jer su za dvije klase bolje od ostalih timova. Mađarska liga je sve kvalitetnija u svakoj sezoni i vidjećemo kako će se stvari odvijati kada se bude odlučivalo o tituli. Kao tim, mi smo kvalitetniji, dok Veszprem ima bolje pojedince. Imamo veliki broj kvalitetnih igrača i u blagoj smo prednosti.

Veszprem je imao krizu i promijenio je trenera. Igrači se nisu naviknuli na skandinavski način rada Ljubomira Vranješa (proslavljeni eks reprezentativac Švedske i bivši selektor Srbije), umjesto kojeg je došao David Davis iz Španije. Kod Vranješa je bilo puno nezadovoljnih igrača u svlačionici, što se odrazilo na igre tima. Pitanje je kako će igrači proći stresno razdoblje zbog rezultatske krize i uklopiti se u sistem igre novog španskog trenera. Vidjećemo u kakvoj će formi biti u presudnim utakmicama. Neka njihova kriza potraje, a mi osvojimo duplu krunu. Važno je da igrači budu zdravi, sezona je praktično tek počela.   

  • Ko su favoriti za osvajanje Lige prvaka?

– PSG i Barcelona su najveći favoriti. Vardar je igrao prošle sezone kvalitetno, a među kandidatima za visok plasman je i Veszprem. Msilim da Szeged može biti opasan i stvoriti velike probleme svakom protivniku. Kandidati smo za Final Four, a na njemu je, kako sam ranije rekao, bolje biti autsajder nego favorit, koji često zakaže. Najbolji primjer je bio Montpellier, koji je bio u drugom planu i osvojio Ligu prvaka prošle sezone. Bolje je doći u Keln bez velikih očekivanja, koja predstavljaju opterećenje za ekipu. Kielce spada takođe u krug favorita, ima vrhunske igrače i trenera. U dva dana turnira na Final Fouru odlučivaće trenutna forma i zalaganje igrača.

  • Je li Hrvatska mogla bolje od petog mjesta na Euru, kojem je bila domaćin?

– Mogli smo više jer smo igrali kod kuće. Ispali smo od Francuza 27:30, u utakmici u kojoj njima pobjeda nije značila ništa jer su ranije osigurali polufinale. Da su recimo Nijemci bili domaćin, suci bi ih pogurali da idu dalje. U Splitu smo izgubili od Švedske. Mislim da smo zaslužili polufinale, no za igrače predstoje nova prvenstva na kojima se trebaju dokazati.

  • Smatrate li da su reprezentacije iz regije ostvarile očekivane domete?

– Srbija je zapela u drugom krugu, iako ima bolje igrače nego što to pokazuju ostvareni rezultati. Ne znam da li je problem u Rukometnom savezu Srbije ili nečem drugom da ne pružaju maksimum na velikim takmičenjima. Slovenija je došla na prvenstvo Evrope kao treća ekipa na svijetu. Pobijedila je Španiju, odigrala neriješeno sa Češkom i mislim da je ostvarila realan domet. Crna Gora je nastupila bez povrijeđenih igrača Borozana i Simića, te nije mogla proći prvi krug. Makedonija je izbacila samu sebe neočekivanim porazom od Češke. Reprezentacije sa ovih prostora su uvijek opasne na svakom prvenstvu. Protiv njih treba igrati kvalitetno da bi ih se pobijedilo.

  • Da li je iznenađenje prva zlatna medalja Španije na EP-u?

– Španija je gubila utakmice u grupnoj fazi, a kako se prvenstvo bližilo kraju igrala je sve bolje, pa je tako dobila Njemačku za prolaz u polufinale. Potom je bila bolja od svjetskog prvaka Francuske, a u finalu je rutinski savladala Švedsku i zasluženo osvojila trofej.

  • Kakve su šanse Hrvatske za medalju na SP-u 2019. i šta mislite o protivnicima u grupi Španiji, Islandu, Makedoniji, Bahreinu i Japanu?

– Teško je to prognozirati. Hrvatska je nedavno obavila kompletnu smjenu generacije. Iz reprezentacije su otišli Vori, Čupić, kao i ja koji sam igrao u njoj deset godina. Bez obzira na odlaske iskusnih reprezentativaca, Hrvatska raspolaže igračima koji igraju u dobrim klubovima. Da li će osvojiti medalju kojoj uvijek teži, zavisiće od raznih faktora kao što su forma igrača, te eventualne povrede na SP-u. Nećemo imati problema da prođemo u drugu fazu. Dalje idu četiri najbolje selekcije, a Hrvatska je sigurno među njima po kvaliteti i tradiciji.

  • Može li Hrvatska pod vodstvom selektora Line Červara ponoviti podvige u osvajanju trofeja?

– Puno toga zavisiće i da li će Domagoj Duvnjak, koji nije igrao najvećim dijelom EP-a zbog povrede i Luka Cindrić, kao glavni igrači koji su činili okosnicu ekipe biti zdravi i spremni za SP. Nekada se desi i loš dan na utakmici koji pokvari sve ono što se radilo na pripremama za velika takmičenja.

  • Ko su favoriti za titulu svjetskog šampiona?

– Gdje se igra prvenstvo?! Da – u Danskoj i Njemačkoj, što nažalost, jer biću iskren do kraja, govori da će ove dvije reprezentacije sigurno igrati u polufinalu. Ovo govorim unaprijed, poučen iskustvima sa prošlih prvenstava. Francuska je skoro uvijek u polufinalu zadnjih deset godina na najvećim takmičenjima. Četvrti učesnik tražće se vjerovatno između Švedske. Hrvatske… Plasman u polufinale ovisiće i od grupa, kao i rasporeda utakmica. Nijedan protivnik ne smije se potcijeniti, desi se da loš dan sav trud upropasti.

  • Šta mislite o nadmoći bivšeg evropskog prvaka Vardara, koji je dva puta u nizu osvojio naslov u SEHA ligi?

– Vardar je najbolji klub na području Balkana i dominira u SEHA ligi, pošto ima daleko najveća ulaganja. Neki će kazati da im je lako pošto imaju bogatog vlasnika, Rusa Sergeja Samsonenka. No, ipak nije sve u novcu i trofeje ne osvajaju najbogatiji. Vidjeli smo to i primjer je PSG, koji nije osvojio još Ligu prvaka, iako ulaže ogroman novac. Vardar sustavno dovodi igrače i istovremeno forsira mlade talentovane rukometaše. Igraju odlično u najjačoj grupi Lige prvaka protiv renomiranih protivnika. Nije ih poremetila promjena trenera (došao je Roberto Garcia Parrondo umjesto Raula Gonzalesa) i odlazak nekoliko najboljih igrača.

  • Pratite li bh. selekciju i može li se ona plasirati na EP 2020?

– BiH ima dobru reprezentaciju i pobjeđivala je ranije Bjelorusiju, sa kojom igra na startu ovih kvalifikacija. Čudno je da BiH minimalno izgubi od velesile Danske i odigra ravnopravno protiv favorita, a zakaže sa slabijim rivalom i recimo izgubi od Litvanije. To je za mene neshvatljivo i ne znam objasniti šta se dogodi sa ekipom da tako podbaci. Kada BiH nauči dobijati male utakmice u kvalifikacijama, očekivati je da se češće plasira na završnice prvenstava.

Izvor: Al Jazeera