Alijev: Želimo riješiti sukob, političkim i vojnim sredstvima

Ilham Alijev: Pristalicama Armenije poručujem - ako želite spasiti armensku državu, kažite im da napuste našu teritoriju (Arhiva)

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je u ponedjeljak da ta zemlja želia, političkim i vojnim sredstvima, riješiti sukob oko regije Nagorno-Karabah.

Obraćajući se naciji, ponovo je rekao da bi snage etničkih Armena trebale napustiti tu teritoriju kako bi se zaustavili sukobi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Alijev je kazao da države koje traže prekid vatre u Nagorno-Karabahu šalju oružje Armeniji te kako ima listu tih zemalja.

“Pristali smo na prekid vatre radi razmjene zatvorenika i tijela poginulih. Armenija ga je prekinula kroz samo nekoliko minuta”, rekao je Alijev. 

Dodao je da su, od kako je azerbejdžanska vojska pokrenula operaciju 27. septembra, uništena 252 i zaplijenjena 53 armenska tenka te da je uništeno i šest sistema S-300.

“Odakle dolazi tako skupo oružje iz zemlje s tako lošom ekonomijom? Pitam, odakle im novac za to?”, naveo je Alijev.

‘Imam listu zemalja’

Istakao je kako ima listu zemalja koje šalju naoružanje Armenima.

“Oni koji žele prekid vatre šalju oružje Armeniji. Imam njihovu listu. Zašto neko ko želi prekid vatre šalje oružje? Pristalicama Armenije poručujem – ako želite spasiti armensku državu, kažite im da napuste našu teritoriju. Izaći će s jednom vašom rječju”, poručio je Alijev, prenosi Anadolija.

U nedjelju navečer je na profilu na Twitteru objavio da je azerbejdžanska vojska oslobodila centar grada Gubadlija, koji je bio pod kontrolom Armena 27 godina.

Sukobi u regiji Nagorno-Karabah počeli su 27. septembra.

Dogovor o humanitarnom primirju sklopljen je 10. oktobra u Moskvi, potvrđen je u Parizu 17. oktobra, a ponovo je dogovoren u nedjelju i u ponwdjeljak u 8:00 sati po lokalnom vremenu stupio na snagu, no dvije strane ponovo optužuju jedna drugu za kršenje.

Izvor: Agencije