Oglasi

Alijev ne isključuje kulturnu autonomiju Nagorno-Karabaha

Postoje različiti tipovi zajednica, što se može videti na primjeru evropskih razvijenih zemalja, poručio je predsjednik Azerbejdžana.
Ilhan Alijev: Neće biti referenduma u Nagorno-Karabahu, nikada nećemo pristati na toEPA

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev ne isključuje mogućnost davanja kulturne autonomije Nagorno-Karabahu.

"Postoji mnogo vrsta samoopredjeljenja, postoje različiti tipovi zajednica", rekao je on.

Kazao je kako postoji kulturna autonomija, što se može videti na primjeru evropskih razvijenih zemalja, gdje ljudi imaju određena prava unutar svojih općina, unutar svojih zajednica, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

"Kao u bilo kojem mjestu u Azerbejdžanu, Armeni koji žive u našoj zemlji također mogu imati takve kontakte", rekao je predsjednik Azerbejdžana u intervjuu za japansku medijsku grupu Nikei, koji je prikazan na azerbejdžanskom državnom kanalu AzTV.

'Neće biti referenduma'

Alijev je dodao da Baku nikada neće dozvoliti stvaranje druge armenske države na teritoriji Azerbejdžana.

Rekao je da se Azerbejdžan nikada neće složiti da održi referendum o samoopredjeljenju Nagorno-Karabaha.

"Neće biti referenduma u Nagorno-Karabahu. Nikada nećemo pristati na to. Tokom pregovora se nismo složili i sada, kada smo vratili većinu teritorija, to ne dolazi u obzir", kazao je Alijev.

Istakao je da je pravo na samoopredjeljenje važan faktor međunarodnog prava, ali da ne bi trebao kršiti teritorijalni integritet Azerbejdžana.

"Armeni su već postigli samoopredjeljenje. Oni imaju nezavisnu armensku državu", istakao je Alijev.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.