Oglasi

Alibaba preuzima kineski lanac robnih kuća za 2,6 milijardi dolara

Alibaba nastavlja širenje poslovanja na fizičke objekte, koje osnivač Jack Ma želi objediniti sa online platformom.
Alibaba može pomoći otvaranje milion radnih mjesta u SAD-uEPA - Ilustracija

Kineski gigant za elektronsku trgovinu Alibaba preuzet će domaći lanac robnih kuća Intime za 2,6 milijardi dolara, u okviru plana privatizacije te trgovinske kompanije, objavljeno je danas na berzi u Hong Kongu, nakon čega su se akcije Intimea vinule u nebo.

Alibaba i osnivač Intimea Chen Xiaodong zajednički su ponudili cijenu od 10 hongkonških dolara (1,29 američkih dolara) po dionici za kupovinu vlasničkog udjela koji još ne posjeduju u tom trgovinskom lancu listiranom na Hongkoškoj berzi, prenosi AFP.

Ponuđena cijena predstavlja premiju od 54 posto u odnosu na dvomjesečnu prosječnu zaključenu cijenu Intimea, prije suspendovanja njegovih akcija iz trgovanja u decembru.

Ovim ugovorom Alibabin udio u lancu robnih kuća će se povećati sa 28 posto na 74 procenta, nakon što je 2014. godine uložio 692 miliona dolara u tu kompaniju.

Vijest o ovom sporazumu podstakla je skok akcija Intimea za ogromnih 35 posto, na 9,49 hongkoških dolara.

Procjenjuje se da će maksimalan iznos gotovine potreban za realizaciju ovog sporazuma iznositi 19,8 milijardi hongkoških dolara (2,6 milijardi američkih dolara), navodi se u saopćenju.

Širenje na fizičke objekte

Alibaba će sa ovom akvizicijom nastaviti širenje na fizičke prodajne objekte, koje osnivač Jack Ma planira da objedini sa kompanijskom online platformom i logističkom mrežom.

Trump je Jacka Maa nazvao odličnim poduzetnikomReuters

Do ovog poteza dolazi nakon što se Ma, najbogatiji čovjek u Kini, sastao jučer sa novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trampom u New Yorku da bi razgovarao o tome kako Alibaba može pomoći otvaranje milion radnih mjesta u SAD-u omogućavajući malim kompanijama da prodaju robu Kini i Aziji, navodi AFP.

Izvor: Agencije