Alibaba neće otvoriti milion radnih mjesta u SAD-u

Donald Trump, Jack Ma, Alibaba
Ma je izjavu o kreiranju radnih mjesta dao na sastanku s Trumpom prije njegove inauguracije (AP)

Utemeljitelj kineskog diva u segmentu internetske trgovine Alibabe Jack Ma povukao je obećanje o otvaranju milijun radnih mjesta u SAD-u, navodeći kao razlog eskalaciju trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Ma je prvobitnu izjavu o kreiranju tih radnih mjesta dao tijekom sastanka na visokoj razini s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u siječnju 2017., prije Trumpove inauguracije za predsjednika.

“Obećanje je dano na temelju premise o prijateljskom američko-kineskom partnerstvu i racionalnim trgovinskim odnosima”, rekao je Ma za kinesku novinsku agenciju Xinhua, kako prenosi Tanjug.

Nema premise, nema ispunjenja obećanja

“Ta premisa danas više ne postoji, tako da naše obećanje ne može biti ispunjeno”, naglasio je Ma.

Predsjednik Alibabe, koji je nedavno najavio da će u roku od godinu dana napustiti čelnu poziciju u toj kompaniji, dodao je da kompanija neće “prestati s napornim radom kako bi pridonijela zdravom razvoju kinesko-američke trgovine”.

Njegovi su komentari uslijedili u trenutku nove runde američkih i kineskih tarifa koje će pogoditi uvoz više milijardi dolara vrijednih proizvoda, jer dvije zemlje nisu uspjele postići dogovor koji bi otklonio zabrinutost američke administracije u vezi s trgovinskim praksama Kine.

Izvor: Agencije