Alibaba kupio izraelski startup Infinity Augmented Reality

Alibabin prelazak u virtuelnu stvarnost počeo je prije tri godine (Reuters)

Kineska kompanija Alibaba kupila je Infinity Augmented Reality, izraelsku startup kompaniju koja se bavi virtuelnom stvarnošću, objavile su kompanije.

Uslovi prodaje nisu objavljeni.

Dvije kompanije imaju strateško partnerstvo od 2016. godine, od kada su sarađivale na projektima proširene stvarnosti, računarske vizije i umjetne inteligencije, prenosi portal Tech Crunch.

Startup kompanija Infinity Augmented Reality, osnovana 2013. godine, proizvodi naočale takozvane proširene stvarnosti, koje koriste developeri u velikom broju industrija kako bi integrirali proširenu stvarnost u svoje aplikacije.

Proširena stvarnost dodaje digitalne elemente u prikaz uživo, uglavnom pomoću kamere na pametnom telefonu, dok virtuelna stvarnost podrazumijeva virtuelno iskustvo bez dodira sa stvarnošću.

Alibabina moćna DAMO akademija

Alibabin prelazak u virtuelnu stvarnost počeo je prije tri godine, kada je kompanija investirala u Magic Leap, nakon čega je najavila novu istraživačku laboratoriju u Kini, s ciljem razvijanja načina integracije virtuelne stvarnosti u svoju e-komerc platformu.

Razvojni tim Infinitry AR-a radit će iz Alibabinog Israel Machine Laboratory, koji je dio DAMO akademije, u koju kineski div ulaže 15 milijardi dolara, sa željom da eventualno služi dvije milijarde korisnika i stvori 100 miliona radnih mjesta do 2036. godine.

Akademija DAMO sarađuje s univerzitetima širom svijeta, a Israel Machine Laboratory u partnerstvu je i s univerzitetom u Tel Avivu, gdje je fokusiran na video analizu i mašinsko učenje.

Izvor: Agencije