Alibaba krunisan kao najvrijedniji kineski brend

Na poziciji broj dva nalazi se investicioni konglomerat Tencent (Reuters)

Rast vrijednosti od 59 posto na godišnjem nivou, na 141 milijardu dolara, pomogao je Alibabi, gigantu u elektronskoj trgovini, da zauzme prvo mjesto na listi BrandZ Top 100 najvrijednijih kineskih brendova.

To je prvi put da je ova kompanija proglašena najvrijednijim nacionalnim brendom na godišnjoj rang listi BrandZa, najveće i najutjecajnije platforme za vrednovanje brendova u svijetu, koju su kreirale britanske multinacionalne kompanije za oglašavanje, odnose s javnostima i savjetovanje, WPP grupa i Kantar.

Prema rang listi, vrijednost brenda Alibaba porasla 136 posto u posljednjih pet godina na ljestvici BrandZ Top 100, nadmašivši ukupan rast Top 100 koji je u istom periodu iznosio 92 posto.

Iza Alibabe nalazi se investicioni konglomerat Tencent, čiji je brend povećao vrijednost na 138 milijardi dolara.

Kompanije Huawei, Baidu i JD se također nalaze među 10 najvrijednijih kineskih brendova na rang listi.

Značaj osnaživanje brendova

“Volatilnost na kineskim berzama u protekloj godini bila je stres test stvarnog života za vrijedne brendove, koji su nastavili pobjeđivati tržište. Jednostavno rečeno, vrijedni brendovi donose vrhunske povrate dioničarima”, rekao je David Roth, glavni izvršni direktor kompanije WPP Global Retail Business.

On je dodao da se “prag za ulazak u BrandZ Top 100 više nego udvostručio, sa 311 miliona dolara u 2018. na 681 milion dolara u 2019. godini”.

“U kontekstu zaoštravanja konkurencije i poremećaja, osnaživanje brendova je ono što je potrebno da se ostane u igri”, kazao je Roth.

U izvještaju se ukazuje na veliki potencijal za dalji rast kineskog brenda u inostranstvu, “pošto Kina ide korak dalje s industrijskim fokusom svoje inicijative ‘Pojas i put'” ka uspostavljanju liderstva u oblastima kao što su umjetna inteligencija, robotika, internet stvari i zelena energija.

Izvor: Agencije