Ali Khamnei: ‘Opasna zavjera SAD-a protiv Palestinaca’

"Ova opasna zavjera ima za cilj da eliminiše palestinski identitet među palestinskim narodom", rekao je Khmenei (Arhiva)

Iranski vjerski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je danas da je plan SAD-a za okončanje sukoba između Izraela i Palestinaca kroz razvoj podstaknut međunarodnim investicijama “opasna zavjera” da se novcem uništi palestinski identitet.

“Ova opasna zavjera ima za cilj da eliminiše palestinski identitet među palestinskim narodom”, istakao je Khmenei, prenio je Reuters. 

Glavna poenta je da se treba oduprijeti i ne dozvoliti SAD-u da eliminišu palestinski identitet koristeći novac, naveo je ajatolah Ali Khamenei na svom sajtu.

Izraelski buldožeri, u prisustvu stotina vojnika i policije, ušli su danas u palestinsko selo Sur Baher te počeli rušenje oko 100 kuća na području Wadi al-Hummus, blizu zida razgraničenja, uprkos protestima Palestine i kritika međunarodne zajednice.

Izrael kuće smatra sigurnosnim rizikom

Izraelska vojska smatra da domovi blizu zida koji prolazi okupiranom Zapadnom obalom, često nazvanim i “zidom aparthejda”, predstavljaju sigurnosni rizik.

Vrhovni sud Izraela odlučio je u korist vojske prošlog mjeseca i stavio je ponedjeljak za krajnji rok za rušenje. Palestinci kažu da će ovo biti presedan za ostale gradove uz liniju barijere, koja se proteže hiljadama kilometara oko i kroz okupiranu Zapadnu obalu.

Palestinci optužuju Izraelce da koriste sigurnost kao izgovor za njihovo protjerivanje iz tog područja kako bi prošili svoja naselja. Prema međunarodnom pravu, sva naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji su ilegalna.

Napominju i da je većina objekata na području Wadi al-Hummus, unutar Sur Bahera, pod Civilnom palestinskom kontrolom prema sporazumu iz Osla iz 1993.

Sur Baher, palestinsko selo na ivici okupiranoj Istočnog Jerusalema, okupirao je izrael u ratu 1967. godine.

Izvor: Agencije