Ali Ahmeti pozvan da svjedoči u Hagu

Ali Ahmeti nije prezicirao kada će obaviti svjedočenje, niti u vezi s kojim slučajem (Al Jazeera)

Jedan od političkih lidera Albanaca u Sjevernoj Makedoniji, predsjednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti, pozvan je u svojstvu svjedoka na razgovor u Specijalizirano tužilaštvo u Hagu, kao nekadašnji član Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Ahmeti je tu informaciju objavio na svom profilu na Facebooku.

“Bez oklijevanja sam prihvatio poziv, uspostavio konstruktivan i saradnički kontakt sa zvaničnicima u Hagu”, naveo je Ahmeti, prenosi Anadolija.

Istakao je da su vladavina zakona i postizanje istinske neselektivne pravde, domaće i međunarodne, trajni cilj i obaveza u svim njegovim aktivnostima.

Dvije optužnice na potvrđivanju

“Uvijek sam bio pristalica neselektivne pravde i stojim na punom raspolaganju pravosuđu da dokažem iskrenost oslobodilačke borbe albanskog naroda suočenog s genocidom srbijanskog režima [Slobodana] Miloševića”, napisao je Ahmeti.

Nije prezicirao kada će obaviti svjedočenje, niti u vezi s kojim slučajem.

Specijaliirvana vijeća do sada su predala dvije optužnice na potvrđivanje sudiji za prethodni postupak Specijaliziranih vijeća Kosova u Hagu, jednu u februaru, a drugu u aprilu.

Iako to nije predviđeno pravilnikom o radu suda, druga optužnica je krajem juna objavljena i u njoj se optužuje aktuelni predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Kako je saopćeno, Specijalizirano tužilaštvo je 24. aprila predalo na potvrđivanje Specijaliziranim vijećima optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

Šest mjeseci za odluke

U optužnici se navodi da Thaci, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Optužnica je objavljena, kako je navedeno, zbog opstrukcije rada tog suda od Thacija i lidera Demokratske partije Kosova Veselija.

Specijalizirana vijeća Kosova imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ili odbacivanju optužnica.

Thaci je prošle sedmice u Hagu završio suočavanja s navodima organa gonjenja, kojima je odgovarao na pitanja gotovo 30 sati.

Izvor: Agencije